Jakub Haršany Rôzne

Tip na výlet: Vyberte sa s nami popri potoku Gidra

Ak máte radi prírodu a pobyt na čerstvom vzduchu vo forme nenáročnej prechádzky, máme tu pre vás jeden tip, ako si príjemne užiť deň a odpočinúť si v krásnom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Vyberte sa s nami popri potoku Gidra
Zdroj: Dnes24.sk

Na hranici Bratislavského kraja, v smere na Trnavu, leží malá dedinka Jablonec, ktorá sa naposledy dostala do povedomia regiónu tým, že tu otvorili náučno-poznávací chodník.

O vytvorenie sa postarali obyvatelia dediny

Myšlienka vytvorenia takéhoto chodníka sa zrodila v hlave starostu obce. Na jar tohto roka sa v dedine zorganizovali dobrovoľné brigády, na ktorých dalo niekoľko desiatok ochotných občanov myšlienke reálne kontúry. Výsledok stál za to a slávnostné otvorenie náučno-poznávacieho chodníka sa uskutočnilo 6. augusta aj za prítomnosti predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša.

Chodník meria približne štyri kilometre a po celej dĺžke lemuje potok Gidra, ktorý preteká pozdĺž dediny. Chodník je vytvorený popri celej dedine, na jednom konci končí vo vedľajšej dedinke Jarná, ktorá patrí pod obec Cífer a druhý koniec je pri školiacom stredisku Silnica, už v katastri obce Budmerice.

Slúži aj na behanie či venčenie

Popri chodníku je osadených osem informačných tabúľ, ktoré návštevníkom prezrádzajú niečo z histórie obce, informácie o potoku Gidra a o faune a flóre, ktoré sa na území nachádzajú. Takisto sú tu umiestnené lavičky, kde si môžete posedieť a oddýchnuť, a taktiež sa tu vysadili mladé stromčeky.

Chodník slúži na romantické prechádzky, môžete tu vyvenčiť vášho domáceho miláčika, terén je vhodný aj na cykloturistiku a mnohí obyvatelia využívajú chodníček aj na behanie. Nachádzajú sa tu aj ohniská, kde si môžete odpočinúť a opiecť niečo pod zub.

Čo ešte navštíviť v okolí?

Pobyt v príjemnom prostredí, kde môžete počuť spev vtákov a žblnkotanie tečúceho potoka, prechádzať sa v tieni pod korunami stromov, je výborným relaxom počas horúcich dní. Ak budete mať šťastie, môžete tu zazrieť srnku či dokonca bobra.

Po prechádzke môžete navštíviť aj neďaleký Budmerický kaštieľ s krásnym parkom či hrad Červený kameň, ktorý sa nachádza len pár minút cesty autom z Jablonca. Samozrejme, nie je to ďaleko ani na cyklovýlet či dokonca pešiu turistiku.

Čítajte aj: Tip na výlet: Vyberte sa s nami po náučno-rozprávkovom chodníku Bobria hrádza

Náučno-poznávací chodník v Jablonci
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM