Rôzne Správy

Tip na výlet: V Rakúsku sa deň pred Mikulášom všetci čerti ženia

Lepšie povedané – neženia sa, ale utekajú. Tradičný beh čertov môžete vidieť takmer v každej rakúskej dedine a aj v mnohých mestách.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: V Rakúsku sa deň pred Mikulášom všetci čerti ženia
8
Galéria
Zdroj: Facebook

Ak ste ešte neboli na výlete v susednom Rakúsku v čase pred Mikulášom, máte čo ľutovať. Prišli ste o zážitok z pohľadu na desiatky bežiacich čertov a diablov. Nič však nie je stratené, vyberte sa tam teraz.

V predvečer sviatku svätého Mikuláša sa totiž v Rakúsku oslavuje sviatok, ktorý volajú Krampuslauf. Spája sa s čertom Krampusom, ktorý prichádza často spolu s Mikulášom. Neposlušné deti straší rinčiacou reťazou a dospelým vtedy tiež nie je všetko jedno.

Oheň, reťaze a dym

Pomenovanie Krampus vzniklo zo slova Krampas, čo znamená niečo neživé. Pohanská tradícia sa rozšírila z alpských dediniek do celého Rakúska.

Podhorské oblasti, ktoré žijú tradíciami, sa celý rok tešia na sprievody Krampusov. S prehliadkou fantastických masiek je spojený aj beh čertov. Toho najlepšieho nakoniec vyznamenajú, pričom do úvahy sa berie celkový vzhľad pekelníka aj jeho drsný prejav. Všetko sprevádza čertovská hudba, zvuky zvonov, štrngot reťazí a kúdol dymu.

Odporúčame navštíviť napríklad malebnú dedinku Hallstatt, Salzburg či mesto Mariazell. Všade môžete obdivovať nádherné vianočné trhy a stať sa svedkami behu čertov od výmyslu sveta. Najviac čertov sa však schádza v Schladmingu. Do ulíc ich tam vyrazí viac ako tisíc.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Krampuslauf
8
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM