Rôzne

Tip na výlet: Spoznajte vinohradnícky skanzen s pôsobivou vyhliadkou v Svätom Jure

Zatiaľ čo skanzen ešte len vzniká, vyhliadka už od jesene minulého roka ponúka pôsobivé výhľady na široké okolie.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Spoznajte vinohradnícky skanzen s pôsobivou vyhliadkou v Svätom Jure
8
Galéria

Bratislavský región sa môže pochváliť lokalitami s kvalitnou vinnou révou a šikovnými vinármi. Niekoľko z nich združuje aj Svätojurský vinohradnícky spolok, ktorý už niekoľko rokov v spolupráci s Academia Istropolitana Nova a Mestom Svätý Jur pracuje na projekte Vinohradnícky skanzen.

Pôsobivý výhľad

Pozemok, na ktorom skanzen budujú, sa nachádza v lokalite Panciere pri Svätom Jure. Nájdete ho po krátkej prechádzke (približne 10 minút) z Letohradskej ulice alebo autom po panelovej ceste z Bratislavských záhumeníc.

„Zámerom je pozemok vyčistiť, vybudovať chodníky, vysadiť vinič na kolovom vedení a postupne tu vytvoriť miesto na oddych, ochutnávky vína, spoznávanie histórie a prírodných zaujímavostí svätojurskej krajiny,“ informuje Svätojurský vinohradnícky spolok na svojej webovej stránke.

Zatiaľ čo skanzen ešte len vzniká, vyhliadka, ktorá je jeho súčasťou, už robí radosť návštevníkom od jesene minulého roka. Z vyvýšenej plošiny ponúka pôsobivé výhľady na široké okolie. Obdivovať môžete najmä pohľad na Svätý Jur a Bratislavu. Ak vás zastihne dážď, pod vyhliadkou vám úkryt poskytne malý altánok.

Projekt vinohradníckeho skanzenu realizuje Svätojurský vinohradnícky spolok väčšinou svojpomocne, pomáhajú však aj dobrovoľníci v rámci projektu firemného dobrovoľníctva “Naše mesto”. V rokoch 2016 a 2017 na realizáciu projektu získali finančnú podporu z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu turizmu Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Vinohradnícky skanzen Svätý Jur
8
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM