Rôzne

Tip na výlet: Obdivujte krásu slovenských hradov či kostolov pekne zblízka

V dedinke pri Piešťanoch nájdete jedinečný park, kde môžete na jednom mieste obdivovať krásu desiatok slovenských hradov, zámkov a kostolov.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Obdivujte krásu slovenských hradov či kostolov pekne zblízka
7
Galéria
Zdroj: TASR

Radi objavujete zákutia slovenských hradov, ale nestihli ste počas letných dní všetky vaše obľúbené pobehať? Ukážeme vám miesto, kde budete mať väčšinu najznámejších hradov či zámkov doslova na dosah ruky.

Hrady, zámky aj rozhľadne

Medzi Piešťanmi a Novým Mestom nad Váhom leží obec Podolie, ktorá sa môže pýšiť unikátnou expozíciou. Pod holým nebom tam nájdete 70 modelov hradov, zámkov, kostolíkov, chát, rozhľadní a rodných domov slávnych osobností. Väčšina z nich je 50-krát zmenšená oproti skutočnosti.

Park miniatúr – Matúšovo kráľovstvo, ktorý je vyhľadávaným miestom turistov z celého Slovenska, sa začal budovať v roku 2003. Medzi prvé exponáty, vystavené v tomto parku patrí model hradu Branč či rozsiahly model Holíčskeho zámku. Odvtedy každý rok pribúdali ďalšie a ďalšie modely. Nedávno do expozície pribudol aj Bratislavský hrad.

Záchrana kultúrneho dedičstva

Slovensko bolo odjakživa bohaté na hrady, zámky, kostoly, kultúrne a historické pamiatky. Mnohé z nich zanikli, alebo sú už v žalostnom stave. „Cieľom tvorcov parku je zachrániť ročne minimálne 4 až 5 objektov kultúrneho dedičstva, vyhotovených v podobe z čias ich najväčšej slávy,“ píše sa stránke parku.

Park sa nachádza v centre obce Podolie v areáli základnej školy. Otvorený je od apríla do októbra každý deň okrem pondelka od 9:00 do 17:00 hod.

Park miniatúr v Podolí
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM