KAW Rôzne

Tip na výlet: Navštívte romantickú Skalicu a plavte sa po Baťovom kanáli

Skalica je útulné mestečko, ktoré sa pýši nejednou unikátnou stavbou a aj blízkosťou Baťovho kanála. Plavbu po ňom si môžno vychutnáte s trdelníkom v ruke.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Navštívte romantickú Skalicu a plavte sa po Baťovom kanáli
7
Galéria
Zdroj: TASR

V Skalici je skutočne čo obdivovať. Ponúka množstvo architektonických pamiatok, nad ktorými sa hrdo vypína rotunda sv. Juraja. Ak vás unaví túlať sa po meste, presuňte sa do prístavu. Loďka vás odvezie po Baťovom kanáli k ďalším pamiatkam na moravskej strane vodného toku.

Majestátna rotunda

Cez aleju stromov sa zo skalického námestia poľahky dostanete na malé návršie, kde na vás čaká rotunda sv. Juraja. Pôvodne románska stavba pochádza pravdepodobne z prelomu 12. a 13. storočia. V neskorších dobách bola goticky a barokovo prestavaná. Horná časť, spojená s opevnením, plnila obrannú funkciu, spodná časť slúžila ako kaplnka.

Jurkovičov klenot

Na námestí pritiahne vašu pozornosť nádherná secesná budova Domu kultúry, ktorá sa dodnes zachovala v pôvodnom stave. Projekt spracoval architekt Dušan Jurkovič, ktorý sa inšpiroval ľudovým staviteľstvom. Stavbu zdobí vonkajšia mozaiková dekorácia od Miloša Aleša, steny a oponu veľkej divadelnej sály zdobia maľby s figurálnou tematikou od Jožu Úprku a Antoša Frolku. V časti prvého poschodia sa nachádza stála expozícia Záhorského múzea a galéria Júlia Korezsku.

Úžasný výhľad z kostolnej veže

Námestiu kraľuje farský kostol sv. Michala Archaniela. Pôvodne jednoloďový kostol bol v období neskorej gotiky prestavaný na trojloďovú baziliku. Kostol viackrát vyhorel, bol prestavovaný a opravovaný. Pôvodnú stavbu dopĺňa mohutná veža, ktorá ponúka výhľad na Skalicu a jej okolie.

Vôňa trdelníka

V meste poľahky nájdete aj františkánsky kostol Sedembolestnej Panny Márie spojený s kláštorom. Budovy kostola i kláštora boli v uplynulých storočiach niekoľkokrát prestavované a rozširované. Ku komplexu dnes patrí okrem kláštornej budovy, kostola, tzv. rajského dvora aj tzv. Čierna kuchyňa, kde sa pripravuje Skalický trdelník tradičným spôsobom.

„Studená“ stavba

Ľadovňa sa v minulosti používala na uschovanie potravín. Ľad do ľadovní sa na psích záprahoch zvážal z priľahlých vodných plôch. Komplex mestských ľadovní a pivníc patrí k významným a atraktívnym dokladom novovekých dejín skalického mestského hospodárstva a je vzácnou technickou pamiatkou.

Mlyn bratov Pilárikových

K obdivuhodným technickým pamiatkam patrí aj pôvodne vodný mlyn, ktorý v 20-tych rokoch kúpili bratia Pilárikovci. Starý mlyn zbúrali a postavili nový moderný trojposchodový na elektrický pohon. Mlyn potom desaťročia slúžil Skaličanom i okolitým obciam až do roku 1962, kedy bol definitívne zatvorený. V súčasnosti je zrekonštruovaný a sprístupnený verejnosti.

Splavte kanál zo Skalice

Baťov kanál vznikol v 30. rokoch 20. storočia ako projekt využívaný na zavlažovanie územia. S jeho plavebným využitím sa nepočítalo. Neskôr sa používal na prepravu uhlia. Svoj oficiálny názov – Baťov kanál – dostal 1. mája 1960 za účasti Tomáša Baťu ml. a obnovil sa tak ľudový názov „Baťák.“

Plavebná trasa Baťovho kanála začína v Čechách prístavom v Otrokoviciach (v Baťove) a končí na slovenskom území v prístave v Skalici, ktorá bola súčasťou kanála už od začiatkov jeho budovania. Prístav v Skalici vám dnes ponúka možnosť zapožičať si loď a plaviť sa touto vodnou cestou. Taktiež ponúka možnosť výletných plavieb pre školy a organizované skupiny.

Zlatnícka dolina

Zelená oáza sa nachádza len 7 kilometrov od Skalice na úpätí Bielych Karpát. Ponúka možnosti ubytovania a stravovania, letných i zimných športov a turistických vychádzok. V letných mesiacoch je pre verejnosť otvorené veľké prírodné kúpalisko.

Cez Zlatnícku dolinu vedie niekoľko cyklotrás označených cykloturistickými značkami. Taktiež sa tu nachádza množstvo turistických trás a chodníčkov. Pre nadšencov adrenalínu je v Zlatníckej doline vybudovaná lanová dráha Tarzánia. Dolinou sa môžete prejsť Náučným chodníkom Biele Karpaty.

Skalica
7
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM