Kultúra

Tip na nedeľný výlet: Nenáročné turistické chodníky k Pajštúnskym zrúcaninám

Ak ste ešte nemali príležitosť vidieť hrad Pajštún a jeho ruinu, inšpirujte sa naším tipom a užite si zvyšok víkendového relaxu v prírode.

Ilustračný obrázok k článku Tip na nedeľný výlet: Nenáročné turistické chodníky k Pajštúnskym zrúcaninám
11
Galéria
Zdroj: TASR

Pajštúnsky hrad patril do sústavy pohraničných hradov, ktoré mali od 13. storočia funkciu ochrany severozápadných hraníc uhorského štátu. Jeho počiatky siahajú až do druhej polovice 13. storočia. Napoleonskí vojaci v roku 1810 premenili hrad na ruinu a zničený ho dodnes nikto neobnovil.

Cesta k hradu

Hrad stojí na kopci nad obcou Borinka a patrí medzi najobľúbenejšie aktrakcie v okolí Bratislavy. Najrýchlejší výstup nad pozostatky bývaleho hradu je po cca 1,5km dlhej a značenej trasy z Borinky.

Cesty k nemu sú skryté v lese a preto samotný hrad uvidíte až celkom na záver. Najkrajšie výhľady z neho sú predovšetkým na západ, a za dobrých podmienok uvidíte až predalpie a vrch Schneeberg.

Pajštún je obľúbený aj medzi lezcami a nájdete tu takmer 100 ciest rôznej obtiažnosti. Veľa ľudí sem chodí dokonca prespávať a opekať. Medzi ďalšie obľúbené aktivity, ktoré sa dajú zažiť na Pajštúne patrí pozorovanie hviezd, no predovšetkým je to dobrý nápad ako stráviť nedeľné popoludnie.

Zrúcanina Pajštún
11
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM