Eva Sládková Správy Samospráva

Testovanie vonku? V niektorých mestských častiach nebude táto možnosť

Jednotlivé mestské časti v Bratislave pristupujú k celoplošnému testovaniu rôzne. Odber z auta je skôr výnimkou.

Ilustračný obrázok k článku Testovanie vonku? V niektorých mestských častiach nebude táto možnosť
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Samosprávy majú čo robiť, aby sa poriadne pripravili na celoplošné testovanie občanov. Navyše, dôležité informácie sa dozvedajú „za pochodu“ a niektoré podmienky sa dokonca pár dní pred veľkým testovaním národa menia. Napríklad to, že sa napokon bude testovať len dva dni – najbližší víkend, teda 31.10. a 1.11..

Mobilná jednotka

Viacerí rizikoví čitatelia sa na nás obrátili s otázkou, či sa budú môcť nechať testovať aj mobilnou testovacou jednotkou priamo doma – niečo ako, keď počas volieb prichádza urna priamo za nami do bytov. Zdá sa, že táto možnosť bude skôr výnimočná. Ale napríklad Vrakuňa ju zvažuje.

„Na tom zatiaľ pracujeme, no na drive-in testovanie (z auta) nemáme vhodnú budovu,“ napísala nám hovorkyňa Vrakune Simona Ivanková-Macejová.

V Dúbravke túto možnosť úplne zamietli hneď na začiatku.

„Odberná mobilná jednotka nie je v pláne, ani testovanie z auta. Bude však k dispozícii niekoľko miest v exteriéri,“ uviedla pre Bratislava24 Lucia Marcinatová z tamojšieho tlačového oddelenia.

Odber vonku

V Dúbravke vytvorili 28 odberných miest, z toho 7 bude v exteriéri rozmiestnených po celej mestskej časti, a to napríklad na ZŠ Beňovského, ZŠ Nejedlého, ZŠ Sokolíkova, Dom kultúry Dúbravka a Miestny úrad na Žatevnej ulici.

„Máme prihlásených približne 100 dobrovoľníkov na administratívne práce. Odberné miesto zahŕňa zdravotníkov (na výtery), administratívnych pracovníkov, policajta a vojaka,“ vysvetľuje Lucia Marcinatová.

Vrakuňa bude testovať iba vnútri a odberných miest bude 18.

„Pri zlom počasí by nám to mohlo priebeh testovania komplikovať, taktiež zabezpečenie stanov by bolo finančne náročné. V každej komisii máme 2 ľudí, to je 38 administra­tívnych pracovníkov. Dobrovoľníkov máme k dnešnému dňu 30,“ vraví Simona Ivanková-Macejová.

Čakanie na pokyny

Ani v tom, či nás budú na testovanie brať podľa abecedy stále nie je jasno.

„Zoraďovanie Dúbravčanov podľa abecedy sa v Bratislave neodporúča, chceme ľuďom prinášať informácie, ako bude ktoré miesto naplnené a vyťažené počas odberových dní online a prostredníctvom mobilnej aplikácie SOM Dúbravka,“ dodáva hovorkyňa tejto mestskej časti.

„Čo sa týka poradia testovania, na presnejšie usmernenie ešte čakáme,“ uzatvára Simona Ivanková-Macejová z Vrakune.

Tu nájdete ZOZNAM odberných miest vo Vrakuni.

A tu je ZOZNAM odberných miest v Dúbravke.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM