han Kultúra

Tento večer bude v Bratislave patriť BALETU: Výnimočná akcia plná nových talentov

Balet Slovenského národného divadla (SND) a Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave v závere akademického roka a divadelnej sezóny opäť spojí večer tanečného umenia.

Ilustračný obrázok k článku Tento večer bude v Bratislave patriť BALETU: Výnimočná akcia plná nových talentov
Zdroj: www.snd.sk

Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 15. júna v novej budove SND. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka divadla Izabela Pažítková.

Záverečné práce

Dodala, že prezentácia záverečných prác choreografov a umeleckých výkonov študentov Katedry tanečnej tvorby Hudobnej a tanečnej fakulty (HTF) VŠMU sa bude aj tento rok vyznačovať dramaturgickou pestrosťou, rôznorodosťou a kvalitou umeleckej interpretácie. Popri skúsených tvorcoch z radov pedagógov a študentov (Stanislav Marišler, Róbert Kováč, Kristína Paulin a Hana Vidová) sa predstavia aj nádejné choreografky (Margaréta Štofčíková, Nela Rusková a ďalší).

Divadlo ďalej informuje, že v rámci programu sa návštevníci dozvedia aj zaujímavosti o štúdiu na katedre, jeho špecifikách a o možnostiach, ktoré študentom ponúka.

Prezentácia na pôde profesionálnej scény je podľa organizátorov večera veľkou výzvou uplatniť pohybovú invenciu a príležitosťou objaviť pre slovenský tanec nové talenty. „Vo vzájomnej spolupráci SND a VŠMU sa tak vytvárajú predpoklady prepojenia štúdia a profesionálnej praxe,“ dodáva naša prvá divadelná scéna.

Krátka kariéra

Vedúca Katedry tanečnej tvorby HTF VŠMU Miroslava Kovářová pripomína, že taneční umelci sa dlho a náročne pripravujú na svoju kariéru, ktorá je však krátka. „Cesta vzdelávania je pre nich možnosťou osobného rozvoja a uplatnenia po skončení kariéry, ktorá im zabezpečí budúcnosť a tanečnému umeniu kvalitných odborníkov a tvorcov, ktorí budú rozvíjať tanečné umenie a vychovávať budúce generácie,“ približuje projekt a jeho význam Kovářová.

Na podujatí sa so študentmi predstavia sólisti a zbor Baletu SND, členovia SĽUK-u, súbor Vienok a ďalší hostia.

Večer tanečného umenia VŠMU a Baletu SND sa uskutoční 15. júna o 19.00 h v sále činohry národného divadla.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM