Kultúra

Takáčovci kontra piťovci: Nová kniha o mafiánoch mapuje vojnu v bratislavskom podsvetí

Po nežnej revolúcii sa vracali majetky a určité skupiny ich chceli lacno a podvodom získať. Bolo to kruté obdobie i pre serióznych podnikateľov.

Ilustračný obrázok k článku Takáčovci kontra piťovci: Nová kniha o mafiánoch mapuje vojnu v bratislavskom podsvetí
Zdroj: TASR

Nová kniha Mafiáni 4 je ďalším príspevkom spisovateľa Gustáva Murína k mapovaniu nedávnej slovenskej minulosti. Podnadpis Vojna v podsvetí – takáčovci kontra piťovci prezrádza špeciálnu tematiku 270 stranovej publikácie z vydavateľstva Marenčin PT.

Vojna mafie

„Po nežnej revolúcii sa vracali majetky a určité skupiny ich chceli lacno a podvodom získať. Bolo to kruté obdobie i pre serióznych podnikateľov, keď každý majiteľ reštaurácie, každá kvetinárka, každý taxikár musel platiť mafiánom takzvanú ochranu. My sme niekoľkých mafiánov zatvorili doživotne, keďže našťastie veľa ľudí prehovorilo. Mafiánska súčasnosť je už o inom. Tohtoročná vražda novinára a jeho snúbenice bola výnimka,“ konštatoval bývalý vedúci kriminalista Vladimír Kajaba na prezentácií Murínovej knihy.

Druhým hosťom spisovateľa bol Peter Takáč, brat Jána Takáča zavraždeného bossa skupiny takáčovcov. Priblížil vznik mafiánskych gangov, keď majitelia podnikov si najímali zápasníkov, boxerov či karatistov ako biletárov a ochrankárov. „Jožo Surovčík bol tiež zápasník a vážený podnikateľ, vlastnil osem reštaurácii. Keď tam Albánci chceli predávať drogy, ochrankári zasiahli. Surovčík odišiel zo Slovenska. V roku 2003 si kúpil v Thajsku hotel, no dal sa naspäť zlákať kamarátmi a to sa mu stalo osudným,“ povedal Peter Takáč.

Krvavý pôrod demokracie

Autor knihy podrobne približuje vraždu Surovčíka, bratov Diničovcov a Jakšíkovcov i mnohých ďalších mafiánov inými mafiánmi. Vykresľuje ich ľudské charaktery i prácu v súvislosti s políciou, prokuratúrou a súdnictvom. Okrem násilnej činnosti pri vymáhaní výpalného zarábali rôznymi fakturačnými kšeftami. V Obchodnom registri mali uvedenú širokú škálu podnikateľských aktivít, od prevádzkovania hazardných hier cez pohostinné a strážne služby až po poradenstvo.

Najlákavejšie to bolo v Bratislave, kde pôsobili dva gangy. Takáčovci so základňou v Ružinove mali dlhú históriu a dobré kontakty s policajtmi a určitými politikmi. Piťovci mali základňu v Lamači. Ich gang tvorili vojensky organizovaní bitkári mafie „novej“ generácie. Viac než na strelné zbrane sa spoliehali na nože a päste. Komunikovali na sociálnych sieťach a skúšali si nakloniť novinárov, ktorých Takáčovci ignorovali.

„Kniha je najmä o vojne dvoch bánd. Na jednej strane bolo sedem útokov a päť mŕtvych, na druhej tri útoky a dvaja mŕtvi. Zahynulo vedenie takáčovcov a druhý gang na to doplatil. Obidve bandy sú rozprášené a ostatní skončili vo väzení. Je to obraz doby, pomáha pochopiť, prečo bol pôrod novej demokracie taký krvavý a bolestný. Je tiež nádejou, že takéto brutálne kriminálne činy sa nebudú opakovať,“ uviedol Gustáv Murín.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM