Krimi

V kauze mafiánskych vrážd právoplatne odsúdili Kýbla na doživotie

Bos gangu sýkorovcov Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, ide do väzenia na doživotie.

Ilustračný obrázok k článku V kauze mafiánskych vrážd právoplatne odsúdili Kýbla na doživotie
Zdroj: TASR

Na doživotný trest odňatia slobody v kauze šiestich mafiánskych vrážd odsúdil v stredu trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR Róberta Lališa alias Kýbla. Ten je považovaný za bosa bratislavskej skupiny sýkorovcov a po dlhých rokoch sa ho podarilo vypátrať v nemeckom Kolíne nad Rýnom.

Doživotie

NS SR tak v stredu vo väčšine potvrdil predchádzajúci minuloročný rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Verdikt si vypočul len Kýbel a na doživotne odsúdení Alojz Kromka a Ivan Cuper. Verejné zasadnutie, tak ako v utorok (12. 6.), prebiehalo za mimoriadnych bezpečnostných opatrení a veľkého záujmu médií. Verdikt NS SR je právoplatný a nie je možný voči nemu riadny opravný prostriedok.

Bos gangu sýkorovcov Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, ide do väzenia na doživotie. Trest mu koncom apríla minulého roku opäť vymeral Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku – pracovisko v Banskej Bystrici. Rozsudok si vtedy neprišiel vypočuť. Rovnako ani takisto na doživotie odsúdený Ivan Cuper, zvaný Vinco-Vincko, a Jozef Roháč., ktorý je vo väzení v Maďarsku. Roháča v utorok senát NS SR vylúčil na samostatné konanie.

Ďalší vysokopostavený člen zločineckej skupiny Martin Bihári, známy ako Rus, si má odsedieť 23 rokov, keďže svoju vinu priznal. Alojza Kromku, prezývaného Lojzo Čistič, súd síce uznal vinným, ale upustil od uloženia trestu, lebo už je za mrežami na doživotie.

Šesť vrážd

Výška trestov, ktoré vtedy ŠTS uložil, je zhodná s tými, ktoré sýkorovci dostali už rok predtým. Vtedy sa však niektorí odvolali na NS SR a ten vec vrátil späť prvostupňovému sú­du.

Sýkorovci čelili obžalobe, ktorá ich vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 – Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM