Tomáš Stupavský Samospráva

Tak sme sa konečne dočkali! Mesto začalo upravovať katastrofálny priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou

Žeby sme sa konečne mohli prestať hanbiť za verejný priestor, ktorý sa nachádza pred bratislavskou Hlavnou stanicou? Námestie Franza Liszta, známe tiež ako Predstaničné námestie, dostane postupne nový vzhľad!

Ilustračný obrázok k článku Tak sme sa konečne dočkali! Mesto začalo upravovať katastrofálny priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Jedna zo vstupných brán Bratislavy, ktorou denne prejde množstvo ľudí, či už domácich alebo turistov, bola už dlho doslova tŕňom v oku celého Slovenska. Priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou nedôstojne reprezentoval naše hlavné mesto, ale aj celú krajinu.

Konečne sa vedenie mesta rozhýbalo a v uplynulých dňoch začalo s úpravou celého Predstaničného námestia. Všetky práce budú prebiehať počas celého leta a mali by byť dokončené plus mínu do konca augusta, možno sa niektoré úpravy budú dolaďovať aj začiatkom septembra.

Prečítajte si tiež: 10 vecí, ktoré vystrašia turistov po príchode na Hlavnú stanicu

„Priestor pred železničnou stanicou bol dlhodobo hanbou Bratislavy a ja som proti tomu, aby sa museli nielen obyvatelia hlavného mesta, ale aj celé Slovensko zaň hanbiť, preto sme sa rozhodli konať. V marci tu bola vykonaná obhliadka, ktorej výsledkom bol návrh viac ako 40 opatrení, ktoré dnes začíname realizovať,“ uviedol na dnešnom kontrolnom dni primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Práce rozdelené na tri fázy

Už v stredu sa začalo s revitalizáciou zelených plôch, s výsadbou mobilných kvetináčov, či s natieraním zhrdzavených zábradlí.

Revitalizačné práce sú rozdelené na tri fázy. Prvá fáza je zameraná najmä na úpravu chodníkov, výsadbu zelene, čistenie zábradlí, úpravy mobiliáru. Druhá etapa je naplánovaná na koniec júna a počas nej sa budú realizovať opravy ciest.

V poslednej fáze bude naplánované zúženie miestneho parkoviska a nová organizácia dopravy, to znamená presun taxíkov smerom nadol od stanice. Odstavná plocha pred stanicou tak bude slúžiť iba na krátkodobé vystupovanie a nastupovanie, tak ako to poznáme zo všetkých letísk.

Prečítajte si tiež: Nezabudnite! Oddnes sa na Hlavnú stanicu električkou nedostanete

Ďalej sa opravia eskalátory, presunú stánky a lavičky, ktoré sa nachádzajú priamo pred vstupom do budovy Hlavnej stanice, čím vznikne nový predstaničný priestor. No v neposlednom rade sa dokončí úprava električkovej tra­te.

„Od 1. júna nejazdia na Hlavnú stanicu električky, čo súvisí s rekonštrukciou električkovej trate na Štefanovičovej ulici, ale začiatkom septembra sa ich premávka znovu obnoví,“ informovala hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová.

Čo s bezdomovcami?

Ako bolo spomenuté revitalizačné práce budú trvať do konca augusta. Ich súčasťou budú aj nové lavičky, ktoré budú len jednomiestne, čím sa chce zabrániť ich znehodnoteniu občanmi, ktorí ich využívali na prespávanie.

„Bezdomovci na Hlavnej stanici sú ďalším veľkým problémom. Chceme ho riešiť úpravou nariadenia, ktoré reguluje pohyb osôb vo verejných priestranstvách. Snažíme sa umiestňovať zábrany na lavičkách proti prespávaniu, tak ako sme ich nainštalovali pred Starou tržnicou a určite sa musia posilniť aj hliadky mestskej polície,“ povedal pre Bratislava24.sk Ivo Nesrovnal.

Na celú prestavbu je vyčlenených 220-tisíc eur. Primátor túto sumu nepokladá za zbytočne vyhodené peniaze, pretože podľa jeho slov už bolo načase, aby sa s týmto miestom začalo niečo robiť.

Bratislavčania sa budú musieť počas rekonštrukcie pripraviť na dopravné obmedzenia. Už oddnes sa uzatvoril chodník smerujúci na Hlavnú stanicu a chodci tak zatiaľ využívajú časť vozovky.

O dopravných obmedzeniach spojených s revitalizačnými prácami informuje hlavné mesto na svojej internetovej stránke, kde obyvatelia hlavného mesta nájdu aj ďalšie informácie o úprave Námestia Franza Liszta.

Prečítajte si tiež: Pokračujeme v rebríčku najškaredších dopravných uzlov v Bratislave: Pozrite sa na ďalších 5 otrasných miest + FOTO

Úprava priestoru pred bratislavskou Hlavnou stanicou
1
Galéria
Úprava priestoru pred bratislavskou Hlavnou stanicou
17
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM