Rôzne

Symbolom Vianoc je aj vyzdobený stromček, z akej tradície vychádzajú farby ozdôb?

Tradičnou súčasťou Vianoc na Slovensku je, tak ako v mnohých iných krajinách, vyzdobený vianočný stromček v domácnostiach i na verejných priestranstvách.

Ilustračný obrázok k článku Symbolom Vianoc je aj vyzdobený stromček, z akej tradície vychádzajú farby ozdôb?
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk

Na námestiach miest a obcí či v obchodných centrách, ale i v mnohých inštitúciách či na pracoviskách, vytvára ozdobený stromček sviatočnú atmosféru už niekoľko týždňov pred Vianocami. Stromčeky nechýbajú ani v kostoloch.

Okrem živých smrekov, jedličiek či borovíc používajú v mnohých domácnostiach umelé vianočné stromčeky. Kým v minulosti sa stromčeky viac vyzdobovali napríklad orechmi, jablkami či doma vyrobenými sladkosťami, v súčasnosti sú to najmä sklenené gule a iné moderné ozdoby.

Nechýbajú ani rôzne čokoládové figúrky a salónky, hlavne v rodinách s malými deťmi. Na Slovensku sa veľa používajú aj ozdoby z prírodných materiálov – napríklad z dreva, slamy, kukuričného šúpolia alebo z textilu.

Kresťanskú symboliku stále zeleného stromu so sviečkami a červenými jablkami, alebo guľami možno interpretovať rôzne.

Zeleň bola už v predkresťanskej dobe znamením nádeje na nový život uprostred zimy a kresťanstvo túto symboliku preberá. Vianočný stromček sa však stavia aj na počesť príchodu Spasiteľa, ktorého so zelenými ratolesťami vítali v Jeruzaleme.

Červené jabĺčka alebo gule zase symbolizujú biblický strom života, z ktorého jedli Adam a Eva, hoci to mali zakázané. Sviečky na stromčeku sú symbolom viery v Ježiša Krista, ktorý je Svetlom sveta.

Pre katolíckych veriacich sú významným symbolom vianočných sviatkov scény betlehema s jasličkami, postavami Svätej rodiny, troch mudrcov z Východu, ktorí priniesli Ježiškovi dary, anjelov, pastierov, oviec a pod.

Prečítajte si aj:

Známa rakúska pieseň Tichá noc, svätá noc, prvýkrát zaznela na Vianoce 1818, tisícky Bratislavčanov si ju zaspievajú už o pár dní

OBRAZOM: Pozrite sa, ako sa vyrábali vianočné kolekcie a cukrovinky v bratislavskom Fi­gare

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM