Rôzne

Sviatok mladého vína: Svätomartinské dni ovládnu centrum Bratislavy

Milovníci dobrého vína sa môžu tešiť na ochutnávky tohto moku, pričom pôjde o prvé bratislavské vína tohtoročného zberu.

Ilustračný obrázok k článku Sviatok mladého vína: Svätomartinské dni ovládnu centrum Bratislavy
6
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislava opäť ožije svätomartinskými oslavami. Svätomartinské dni boli v minulosti známe pod názvom Sviatok mladého vína. A práve mladé víno sa už tradične bude svätiť v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci.

Pre milovníkov vína

Oslavy mladého vína patria medzi obľúbené podujatia nielen pre vinárov, ale aj všetkých Bratislavčanov. Milovníci dobrého vína sa môžu tešiť na ochutnávky tohto moku, pričom pôjde o prvé bratislavské vína tohtoročného zberu. Svoje celoročné úsilie, výsledky umu vinárov, ale aj tohoročnej úrody predstavia vinári z Račianskeho vinohradníckeho spolku.

Ochutnávanie prvého bratislavského vína tohtoročného zberu z Rače a Nového Mesta sa začne v piatok 8. novembra a potrvá do nedele 10. novembra na Primaciálnom námestí. Toto trojdňové podujatie bude oslavou výsledkov práce račianskych a novomeštianskych vinárov.

Od piatka do nedele

Svätomartinské dni spoločne pripravili hlavné mesto SR Bratislavy, Bratislavská arcidiecéza a Račiansky vinohradnícky spolok. Bratislavská arcidiecéza plánuje sláviť Svätomartinské trídiuum predovšetkým bohoslužbami, ktoré búdu 9. novembra o 17:00 hod., 10. novembra o 10:30 hod. a 11. novembra o 17:00 hod. v Katedrále svätého Martina.

História vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy siaha takmer 3 000 rokov do minulosti a dlhé storočia bol najvýznamnejším vinohradníckym regiónom Slovenska. Bratislavskí vinári sa tešili veľkej priazni samotnej kráľovnej Márie Terézie. V 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola najväčším producentom vína na území Slovenska.

Stánky vinárov na Primaciálnom námestí budú otvorené:

Piatok 8. novembra – od 14:00 do 22:00 hod.

Sobota 9. novembra – od 12:00 do 22:00 hod.

Nedeľa 10. novembra – od 12:00 do 18:00 hod.

Svätomartinské dni v Bratislave
6
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM