Kultúra

Na Bibliotéke stretnete spisovateľov svetového formátu, zažijete laboratórium čítania aj Fantázia Fest

Bratislavský veľtrh prináša zásadnú novinku - po prvýkrát vo svojej histórii bude mať čestného hosťa.

Ilustračný obrázok k článku Na Bibliotéke stretnete spisovateľov svetového formátu, zažijete laboratórium čítania aj Fantázia Fest
11
Galéria
Zdroj: TASR

Medzinárodný knižný veľtrh Bibliotéka, ktorý je najväčším podujatím svojho druhu na Slovensku, neodmysliteľne dotvára kolorit jesennej Bratislavy. Čitateľom a milovníkom kníh už 27 rokov prináša novinky aj obľúbenú klasiku od desiatok vydavateľstiev doplnené pulzujúcou knižnou atmosférou.

Novinka na Bibliotéke

Knižný veľtrh Bibliotéka od 7. do 10. novembra poskytne čitateľom a milovníkom literatúry nielen bohatú ponuku titulov od 60 vydavateľstiev, ale aj pútavý sprievodný program na početných literárnych pódiách. Predstaví sa viac ako 200 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Rumunska a Ruska.

Veľtrh prináša zásadnú novinku – po prvýkrát vo svojej histórii bude mať čestného hosťa. Stane sa ním Maďarsko, čo pre návštevníkov bude znamenať množstvo kvalitnej literatúry a sprievodných podujatí navyše.

Prídu známi spisovatelia

Mnohí vydavatelia odprezentujú svoje knižné novinky práve na Bibliotéke. Scenárista Maroš Hečko sa zúčastní na besede ku knihe Amnestie, ktorá vychádza pri príležitosti uvedenia filmovej drámy do kín. Prokurátorka Eva Mišíková a investigatívna novinárka Ľudmila Lacková zasa osobne priblížia knihu Proti zločinu.

Reedíciu nadčasových fejtónov Júliusa Satinského s názvom Moji milí Slováci uvedie do života jeho dcéra Lucia Satinská. Boris Filan priblíži výber z najlepších cestopisov a „filanoviek“ ŠirokoĎaleko a Cesta okolo sveta, ktoré vyšli pri príležitosti jeho 70. narodenín.

Jednou z najväčších hviezd tohtoročného knižného festivalu bude populárny švédsky autor Stefan Ahnhem, ktorý na Bibliotéke svojim fanúšikom predstaví svoj krimi román Motív X. Jeho beseda sa bude konať v piatok o 16:00 hod. na pódiu Panta Rhei.

Na Bibliotéku po prvý raz zavíta aj známy francúzsky autor krimi románov, Bernard Minier, aby fanúšikom priblížil svoju novinku s názvom Na kraji priepasti.

Svet fantázie a komiksov

Celá sobota 9.11. bude na Bibliotéke okrem iného patriť vyvrcholeniu slovenského fantastického literárneho roka FANTÁZIA FEST 2019. Od rána až do večera sa návštevníci môžu tešiť na besedy, ocenenia a literárne súťaže: Martinus Cena Fantázie, Žánrové ceny pri MCF 2019 (Cena Béla, Cena fantasy, Cena ESET) a Fantasy Award 2019.

Počas Bibliotéky bude už po trinásty raz udelená aj Cena Bibliotéky za najlepšie slovenské knižné dielo (próza, poézia a tvorba pre deti a mládež) ženskej autorky vydané v predošlom roku.

Fanúšikovia fantasy a komiksov sa môžu tešiť na knihu The Stan Lee Story, ktorá je jedinečným dielom o živote a tvorbe jedného z najväčších komiksových mien. Pri príležitosti 30. výročia od Nežnej revolúcie vychádza zbierka poviedok sci-fi, mestskej fantasy a alternatívnej histórie Iná nežná: Trochu iné poviedky o Novembri '89.

Rozprávková zábava pre deti

Čítanie rozvíja predstavivosť, zlepšuje slovnú zásobu a vplýva na rozvoj osobnosti. Preto je nesmierne dôležité, aby si vzťah ku knihám budovali už aj malé deti. Na Bibliotéke dostanú množstvo príležitostí – napríklad v laboratóriu čítania, kde si počas všetkých štyroch dní od rána až do večera budú čítať, hrať sa, tancovať, kresliť, tvoriť a zabávať sa s animátormi a autormi detských knižiek.

Svoje novinky na veľtrhu predstavia napríklad Daniel Hevier, Zuzana Csontosová, Diana Mašlejová, Adrián Macho, Paulína Feriancová, Ján Uličiansky a ďalší. Deti sa môžu tešiť aj na Mira Jaroša, ktorý pokrstí hneď dve detské knižky, a predstaviteľov seriálu Oteckovia, ktorí do života uvedú nový motivačný zápisník.

Rodičia i pedagógovia môžu využiť individuálne konzultácie a poradenstvo v oblasti čitateľstva detí predškolského a mladšieho školského veku s možnosťou otestovania vnímania a spracovania textov a vizuálnych informácií prostredníctvom eye-trackera Tobii.

Bibliotéka
11
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM