Správy

Súťaž na verejné osvetlenie sa predĺžila. Ponuky sa budú otvárať zrejme až v októbri

Ponuky k tendru na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave môžu záujemcovia predkladať až do 10. októbra.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž na verejné osvetlenie sa predĺžila. Ponuky sa budú otvárať zrejme až v októbri
Zdroj: Dnes24.sk

Súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave sa opäť predĺžila. Ponuky k tendru môžu záujemcovia predkladať do 10. októbra, nie do 10. augusta, ako to bolo uvedené. Pri spustení tendra sa pritom predpokladalo, že sa budú ponuky predkladať do 10. júla. Rovnako sa ponuky nebudú otvárať 21. júla, ani 21. augusta, ale zrejme až 23. októbra. Vyplýva to z informácií vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

„Verejný obstarávateľ predĺžil lehotu na predkladanie ponúk a v nadväznosti na to aj ostatné dotknuté lehoty z dôvodu kvalitného spracovania žiadostí o vysvetlenie s ohľadom na charakter a zložitosť zadávanej zákazky,“ píše sa vo vestníku. Minimálna lehota, počas ktorej sú ponuky uchádzačov viazané, sa taktiež zmenila z 31. decembra tohto roka na 4. marec 2018. Predpoklady hlavného mesta o ukončení verejného obstarávania do konca tohto roka sa tak zrejme nenaplnia.

Zmluva na 20 rokov

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal už v júni v relácii spravodajskej internetovej televízie Tablet.TV Hlavné mesto povedal, že dĺžka súťaže bude závisieť od tých, ktorí sa o zákazku budú uchádzať. „Uvidíme, ako sa budú správať, či sa budú očierňovať, hrať mediálne hry, či budú voči sebe podávať námietky, či sa budú súdiť, takýmito krokmi sú schopní súťaž predĺžiť,“ upozornil Nesrovnal.

Bratislavský magistrát chce s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Mesto od novej súťaže chce, aby verejné osvetlenie okrem poskytovania svetla ponúkalo aj oveľa viac. Napríklad dávalo informácie o voľných parkovacích miestach, kvalite ovzdušia alebo obsahovalo bezpečnostné kamery. Plánované výsledky sú úspora elektrickej energie i modernizácia sústavy verejného osvetlenia.

Poslanci chcú súťaž zrušiť

Mestskí poslanci však žiadajú túto súťaž zrušiť, pretože je podľa nich vo viacerých bodoch dôvodná pochybnosť z porušenia zákona o verejnom obstarávaní. Nesrovnal to ale odmieta, pretože by to poškodilo Bratislave a ohrozilo by záujmy mesta mať moderné verejné osvetlenie.

Hlavné mesto je vlastníkom sústavy verejného osvetlenia so 47 664 svetelnými bodmi. Koncom roka 2016 skončila 20 rokov trvajúca zmluva, ktorú malo hlavné mesto uzatvorenú so spoločnosťou Siemens. Na základe dohody medzi Bratislavou a Siemensom však prevádzkuje táto firma verejné osvetlenie do konca roka 2017, s opciou na ďalší jeden rok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM