Aktualizované Eva Sládková Správy Samospráva

Sú parky v Starom Meste ohrozené? Poslanci sa obávajú, že mestská časť príde o zeleň

Nech parky zostanú parkami. Vyzývajú niektorí poslanci Miestneho zastupiteľstva Starého Mesta.

Ilustračný obrázok k článku Sú parky v Starom Meste ohrozené? Poslanci sa obávajú, že mestská časť príde o zeleň
Zdroj: Martin Gajdoš

AKTUALIZÁCIA: Zatiaľ sa situácia s parkami v Starom Meste nemení. Starostka Zuzana Aufrichtová napokon dala hlasovať o tom, či chcú poslanci jej návrh stiahnuť z rokovania a oni tak urobili. Dnes teda o ňom rokovať nebudú.

Na dnešnom (utorok 26.5.) zasadnutí Miestneho zastupiteľstva budú poslanci rokovať o dôležitom bode. Tvrdia, že to, ako dopadne hlasovanie, ovplyvní stav zelene v mestskej časti. Starostka Zuzana Aufrichotvá totiž navrhuje zrušiť uznesenie spred dvoch rokov, ktoré podľa nich môže mať zlé dopady.

Ochrana zelene

V roku 2018 rozhodlo Miestne zastupiteľstvo, že zelené plochy v Starom Meste, sa budú aj oficiálne volať parkami. Napríklad parčík na Jakubovom námestí sa preto volá „Park na Jakubovom námestí“ a podobne.

„Išlo nám o ochranu týchto zelených plôch, ktorých je v centre meste stále málo. Je to dôležitý psychologický aspekt, inak sa ľudia a aj developeri pozerajú na plochu, ktorá sa volá park, ako na takú, kde to nie je explicitne uvedené,“ vysvetľuje miestny poslanec Starého Mesta Marin Gajdoš.

Zdôrazňuje, že zachovanie každej zelenej plochy v mestskej časti je mimoriadne dôležité. Žijeme v čase klimatickej krízy a podľa neho treba skôr hľadať cesty, ako parky ochraňovať a nie naopak. „V minulom období sme na Komisii pre územné plánovanie, miestny rozvoj a životné prostredie, kde som vtedy pôsobil ako predseda, schválili, aby sa zelené plochy v Starom Meste, ktoré sú historicky zažité ako parky, tak aj volali. Teraz to pani starostka navrhuje zrušiť. Navyše, navrhla to bez akejkoľvek diskusie s poslancami,“ dodáva Martin Gajdoš.

Nesystémovosť?

Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová argumentuje tým, že ochrana zelene sa zabezpečuje inými nástrojmi ako pomenovaním verejného priestranstva. Uznesenie je podľa nej nesystémovým prvkom.

„Názov verejného priestranstva nedefinuje funkčné využitie priestranstva. Koniec koncov ani River Park nie je zeleňou, a opačne park na Americkom námestí reálne je, a pritom nie v návrhu VZN premenovaný, zato park na Šafárikovom námestí má podľa návrhu dostať názov Park na Šafárikovom námestí. A domy okolo Parku budú Šafárikovo námestie. Takúto nesystémovosť v žiadnom inom meste na Slovensku ani v Európe nenájdete,“ vraví Zuzana Aufrichtová.

Cieľom miestnych poslancov bolo, aby zelené plochy pomenovalo parkami aj mesto. Má sa tým zabrániť tomu, aby developeri vyrúbali čo len jeden stom v mestskej časti. Vraj to už hrozí na Kollárovom námestí, kde chce developer stavať garáže.

„Treba zdôrazniť, že všetky parky sú vo vlastníctve samospráv – mestská časť Bratislava-Staré Mesto nemá záujem stavať (podzemné garáže, ani nič iné) na spomínaných námestiach, ktoré sú v správe mestskej časti a v tomto zmysle sme pripravení prijať aj uznesenie,“ ubezpečuje Zuzana Aufrichtová.

V súvislosti s týmto bodom sa dnes očakáva na zasadnutí zastupiteľstva búrlivá debata. Článok budeme aktualizovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM