Eva Sládková Samospráva

Personálne rošády a plesnivé byty. Poslanci hovoria o kolapse na novomestskom úrade

Situácia v Novom Meste je podľa viacerých miestnych poslancov alarmujúca.

Ilustračný obrázok k článku Personálne rošády a plesnivé byty. Poslanci hovoria o kolapse na novomestskom úrade
Zdroj: TASR

Časť poslancov v mestskej časti Nové Mesto hovorí o zhrození nad rozvratom personálnej politiky na novomestskom miestnom úrade. Klub novomestskej zmeny poukazuje na to, že vedúci troch kľúčových oddelení stavebného úradu, školstva a správy majetku sú stále iba poverenými zamestnancami, ktorí neprešli riadnym výberovým procesom. A aj tam, kde sa výberové konania robili, sú podľa nich výsledky sporné.

Čudné výberové konania?

Poslankyňa Silvia Švecová zdôrazňuje, že výberovým procesom treba venovať vyššiu pozornosť.

„Zúčastnila som sa dvoch výberových konaní organizovaných našou mestskou časťou. Ešte v januári 2019 to bolo výberové konanie na miesto riaditeľa Strediska kultúry, pričom stredisko naďalej riadi poverená riaditeľka. Výberové konanie na riaditeľa Základne a materskej školy Riazanská prebehlo v januári 2020 a napriek návrhu Rady školy víťaznú kandidátku starosta nevymenoval a školu riadi poverená riaditeľka,“ vraví Silvia Švecová.

"Potrebujeme na týchto miestach odborne a manažérsky zdatných ľudí a myslím si, že by bolo vhodné výber týchto ľudí zveriť alebo aspoň konzultovať s externým poradcom,“ vysvetľuje jej kolega Juraj Petrovič.

Plesne

Dobre fungujúci úrad je mimoriadne dôležitý pre kvalitný život obyvateľov mestskej časti. Katarína Augustinič má tiež výhrady. „Úrad má mnohé rezervy a nie je to len o starostovi. Ja som napríklad v sociálnej komisii. Už štyri mesiace riešim, že úrad nezhodnocuje svoj majetok, v sociálnych bytoch sú plesne a v tomto žijú rodiny s deťmi. Napriek tomu, že robím, čo sa dá, stále som sa nedopracovala k výsledku,“ vraví Katarína Augustinič.

Starosta

Starosta mestskej časti Rudolf Kusý odmieta, že by situácia v mestskej časti bola mimoriadne zlá. „Nič takéto, ako kolaps úradu, som nezaregistroval,“ vraví Rudolf Kusý. K výhradám ohľadom nevymenovania riaditeľa školy dodal, že niet koho vymenovať, pretože nesúhlasí s kandidátkou, ktorú vybrala Rada školy. Vlaste vo všetkých spomínaných inštitúciách situáciu skomplikovala korona pandémia a starosta vraví, že teraz sa veci pohnú. Sľubuje, že vypíše nové výberové konania. Na reakciu k situácii s bytmi ešte čakáme.

Kritickí poslanci sú však skeptickí. „Budeme aj naďalej sledovať a pripomienkovať personálnu politiku mestskej časti, ktorá pri jej súčasnom nastavení povedie k personálnemu úpadku a tým pádom, k ohrozeniu rozvoja mestskej časti Nové Mesto,“ dodávajú na záver Klubu novomestskej zmeny.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM