KAW Rôzne Správy

Veľká akcia na Štrkovci: Odchytávajú korytnačky, ktoré tam vypustili ľudia

V súčasnosti je dovoz a chov korytnačky písmenkovej na našom území zakázaný.

Ilustračný obrázok k článku Veľká akcia na Štrkovci: Odchytávajú korytnačky, ktoré tam vypustili ľudia
6
Galéria

Na Štrkoveckom jazere prebieha v týchto dňoch užitočná akcia. Odchytávajú sa tu korytnačky, ktorých je vo vode priveľa a pritom do slovenskej prírody vôbec nepatria.

Nerovnováha v prírode

Korytnačky, ktoré sa vyskytujú v jazere vďaka tomu, že sme ich tam vypustili my ľudia, sa začali nekontrolovateľne množiť. Keďže ide o invázne korytnačky písmenkové, pre pôvodné živočíchy na Štrkovci to neznamená nič dobré.

Korytnačky písmenkové patria medzi invázne druhy, ktoré sa dokážu dokonale prispôsobiť akémukoľvek prostrediu. Prežijú aj zimu a mráz.

Podľa slov odborníkov ohrozuje výskyt spomínaného živočícha aj našu pôvodnú korytnačku močiarnu. „Nepôvodné druhy sladkovodných korytnačiek môžu predstavovať pre korytnačku močiarnu potravnú a územnú konkurenciu. Môžu byť agresívnejšie a dominantnejšie pri získavaní potravy, ako aj obsadzovaní nových stanovíšť,“ vysvetlil zoológ Branislav Táma.

Odchyt na Štrkovci

Na Slovensku už žije len niekoľko stoviek jedincov korytnačky močiarnej, ktorá je jediným pôvodným druhom korytnačky na našom území. Na Slovensku funguje aj program na jej záchranu.

Aj preto je dôležitý odchyt korytnačiek písmenkových zo Štrkoveckého jazera. „Pán Gruľa je profesionál v ich odchyte a v spolupráci s ŠOP sa hneď v prvý deň humánnej pasce podarilo odchytiť 20 kusov. Medzi nimi aj mladé, čo je dôkazom o vhodných podmienkach k rozmnožovaniu,“ uvádza sa na sociálnej sieti na stránke Štrkovecké jazero.

Ľudia, ktorí nezodpovedne takéto invázne korytnačky do prírody vypustili, spôsobili svojim nezodpovedným správaním nerovnováhu v prírode. V súčasnosti je dovoz a chov týchto korytnačiek na našom území zakázaný.

„Korytnačky budú žiť ďalej v zajatí a pod dozorom,“ informuje o osude zvierat po vylovení stránka Štrkovecké jazero.

Nebezpečná

Korytnačky písmenkové sú nebezpečné aj pre deti. Ak sa ich budú chcieť dotýkať, môžu byť agresívne a hrýzť. Je to ich prirodzený obranný mechanizmus. Najnebezpečnejšie sú však pre našu prírodu. Nie sú totiž len na Štrkovci, možno ich vidieť aj v Chorvátskom ramene či v Malom Dunaji.

Korytnačka písmenková v Štrkoveckom jazere
6
Galéria

Viac informácií o prírode v Bratislave

Ďakujem starostovi Martinovi Chrenovi za pomoc a financovanie odchytu invazívnych korytnačiek písmenkových z jazera. Pán...

Posted by Štrkovecké jazero on Monday, May 10, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM