Nina Táborská Správy

Statik Apollo centra aj 3nity prehovoril: "Na strop v 3nity uložili osemkrát viac zeminy, ako bolo navrhované"

Stropná doska strechy, ktorá sa zrútila v komplexe 3nity, bola navrhnutá na zaťaženie zeminou maximálnej hrúbky 15 centimetrov. Toto je dokladované v statickom výpočte v projektovej dokumentácii. Na túto dosku bola v skutočnosti uložená 120 centimetrov vysoká vrstva zeminy, čo je 8-násobne viac.

Ilustračný obrázok k článku Statik Apollo centra aj 3nity prehovoril: "Na strop v 3nity uložili osemkrát viac zeminy, ako bolo navrhované"
Zdroj: TASR

Zemina bola na strechu umiestnená aj napriek upozorneniu v poznámkach, že každý prvok umiestnený dodatočne na stavbe, vrátane zelene, musí byť posúdený z hľadiska statiky.

Vo svojom stanovisku to tvrdí statik Ján Tomčáni, ktorý sa v poslednej dobe neslávne zviditeľnil tým, že budovy (3nity, Apollo Bratislava a Centroom Piešťany), pre ktoré vypracovával posudok, majú narušenú statiku.

Tomčáni uvádza, že žiadne dodatočné posúdenie stropu v objekte 3nity nevykonal. „Ak by dodávateľ stavby alebo stavebný dozor stavby upozornil na plánované uloženie zeminy podľa pokynov v poznámkach, k havárii by neprišlo,“ konštatuje v stanovisku.

„Narýchlo bola zvolaná komisia komory statikov, ktorá aj napriek potvrdeniu, že doska by zaťaženie 15 centimetrov zeminy bezpečne uniesla, mi oprávnenie odobrala,“ uviedol Tomčáni.

Stavba Apollo Bratislava bola podľa neho navrhnutá podľa noriem STN ako administratívna s nadštandardným zaťažením stropov. „Po 12 rokoch užívania som sa z televízie dozvedel, že stavba nevyhovuje a musia ju vysťahovať. Ktoré časti stavby nevyhovujú, neviem posúdiť, nakoľko samotný posudok stavby nemám k dispozícii a nikto z kompetentných ma nekontaktoval,“ uzatvoril Tomčáni.

Stavba Centroom Piešťany je podľa Tomčániho navrhnutá ako monolitický skelet podľa vtedy platných noriem. „V Odbornom posudku je s týmito normami uvažované iba v zaťažení a návrhu výstuže – stavba vyhovuje. Nie však vo výpočte pretlačenia dosky. Tu je použitý iný druh výpočtu s použitím aj nesprávnych vstupov (geometria prvkov), ktorý únosnosť dosky výrazne znižuje. Na túto skutočnosť som spracovateľov posudku promptne upozornil už 20. 10. 2015, do dnešného dňa však spracovateľ odborného posudku nereaguje. Som presvedčený, že v prípade dodržania navrhnutých rozmerov – hrúbka dosky, prierezy stĺpov ako aj výstuže podľa projektu je stavba podľa noriem STN navrhnutá dobre a bezpečne," skonštatoval Tomčáni.

Prečítajte si viac:

Budovu Apollo Business Center 1 postupne evakuujú, údajne má narušenú statiku

Apollo Business Center 1 bude kvôli narušenej statike zatvorené

Poslanci chcú dať skontrolovať budovy statika Apolla. Objekty, v ktorých robil posudky, majú vážne pochybenia

Spoločnosti v Apollo 1 majú dva týždne na vysťahovanie. Bežne tento proces môže trvať aj jeden rok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM