Nina Táborská Krimi

Budovu Apollo Business Center 1 postupne evakuujú, údajne má narušenú statiku

Z Apollo Business Center 1 na Prievozskej ulici v mestskej časti Ružinov postupne sťahujú firmy sídliace v budove svoje kancelárie. K Accenture a CITI Bank sa podľa našich informácií pridáva aj ďalšia firma. Budova, v ktorej pracujú a ktorou denne prejdú tisícky ľudí, má údajne narušenú statiku.

Ilustračný obrázok k článku Budovu Apollo Business Center 1 postupne evakuujú, údajne má narušenú statiku
Zdroj: TASR

Podľa medializovaných informácií má TV Markíza k dispozícii posudok, podľa ktorého hrozí v krajnom prípade dokonca reťazové zrútenie. „Aktuálne vedú zástupcovia vlastníka osobné rokovania s jednotlivými nájomníkmi. Kým nebudú všetky z nich uzavreté, nemôžeme a nebudeme poskytovať akékoľvek informácie o ich stave,“ uviedol pre Tlačovú agentúru SR Michal Donath, hovorca vlastníka budovy Apollo Business Center 1.

V priestoroch biznis centra na Prievozskej ulici v Bratislave sa začali stavebné práce, ktoré majú v rámci dočasných opatrení eliminovať zistené nedostatky súvisiace so statikou budovy. Podľa hovorcu vlastníka budovy si tieto práce vyžiadajú obmedzenie v užívaní nájomných i verejných priestorov biznis centra.

„Zaisťovacie práce, týkajúce sa konštrukčných chýb v niektorých častiach budovy, by mohli byť ukončené v priebehu niekoľkých mesiacov,“ dodal Donath.

Apollo Business Center 1 bolo postavené pred viac ako desiatimi rokmi vedúcou developerskou spoločnosťou na slovenskom realitnom trhu – spoločnosťou HB Reavis Group. V roku 2006 bola budova predaná poprednej nemeckej spoločnosti Hannover Leasing. Statický posudok Apollo Business Centra 1 robil Ján Tomčáni, ktorý stál aj za projektom 3nity, ktorému sa pred troma rokmi zrútila strecha.

Prečítajte si tiež: Ani po troch rokoch vyšetrovania nie je známy verdikt v prípade zrútenia sa budovy 3nity

Podľa najnovšieho statického posudku, ktorým disponuje TV Markíza, je budova na viacerých miestach preťažená o 10 percent či polovicu, na jednom ale dovolené namáhanie dosahuje až 250 percent.

Vo veci už zasahoval aj stavebný úrad mestskej časti Bratislava-Ružinov. Ten vykonal v objekte štátny stavebný dohľad, potvrdil zistenia uvádzané v posudku o konštrukčných chybách a nariadil okamžite vykonať opatrenia.

„Spoločnosť sme vyzvali, aby zabezpečila vypracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie pre trvalú sanáciu dotknutých častí stavby a predložila žiadosť o stavebné povolenie. Takisto, aby postupovala pri vykonávaní preventívnych opatrení v dotknutých priestoroch stavby podľa statického posudku a v zmysle ďalšej dokumentácie vypracovanej statikom,“ uviedla hovorkyňa Ružinova Miroslava Plesníková.

Vlastník biznis centra už na medializované informácie reagoval tlačovou správou o zámere modernizovať budovu, ktorého súčasťou je najskôr dočasnými a následne trvalými opatreniami napraviť zistené technické nedostatky, týkajúce sa konštrukcie. Spoločnosť informovala o situácii aj všetkých nájomcov v budove. „Niektorí z nich sa rozhodli budovu opustiť,“ priznal Donath.

Zdroj: Dnes24/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM