Aktualizované ESL Rôzne Správy

Starosta Rudolf Kusý zostáva na slobode. Súd zamietol väzobné stíhanie

Po tom, čo obvineného starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého okresný súd prepustil na slobodu, sa prokurátor odvolal.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Rudolf Kusý zostáva na slobode. Súd zamietol väzobné stíhanie
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Krajský súd v Bratislave dnes s konečnou platnosťou rozhodol, že starosta Nového Mesta Rudolf Kusý zostáva až do súdu na slobode. Zamietol tak sťažnosť prokurátora voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava III z nedele (4. 10.).

„Súd dnes rozhodol a v plnom rozsahu zamietol argumenty prokurátora, ktorému sa nepáčilo, že som zastavil troch developerov v Novom Meste. Ďakujem všetkým, ktorí ste mi držali palce, za všetky maily, správy, či podania rúk na ulici,“ teší sa starosta.

Boj s developermi

„Dovolil som si zamietnuť tri stavby. Dve na Kramároch a jednu ľuďom oligarchu Širokého. Za „odmenu“ som skončil v cele predbežného zadržania,“ napísal ku kauze svojho zadržania Rudolf Kusý. „Sudca uznal, že za názor nie je možné nikoho postihovať. Teda aspoň v krajinách, ktoré sa označujú ako demokratické,“ dodal starosta.

Dôvody súdu

Rozhodnutie Krajského súdu je právoplatné a nie je možné sa voči nemu odvolať. Podľa trojčlenného senátu nejde o zločin. Obvinenému sa nekladie za vinu korupčné správanie. Odvolací súd sa takmer v celom rozsahu stotožnil s rozhodnutím Okresného súdu Bratislava III.

Podľa Krajského súdu nikde nie je v rámci stavebného konania uvedené, že ak starosta nepovolí stavbu, tak koná protizákonne. Účastník konania má právo odvolania sa, čo starosta pripustil a konal. Súd nevidí pohnútku zneužívania právomoci verejného činiteľa zo strany Rudolfa Kusého. Developer neprišiel o svoj pozemok, môže stavať, s nečinnosťou počíta stavebný poriadok a prichádzajú na rad mimotrestné opatrenia.

Nečinnosť a zamietavé rozhodnutie starostu neznamenalo, že developer nemohol na svojom pozemku stavať inú stavbu a nie takého rozsahu, ako mu bola zamietnutá. Zo spisu nevyplýva, že by poškodený spôsobil takú škodu, že by išlo o trestný čin, zdôvodnil okrem iného predseda senátu Krajského súdu v Bratislave. Presvedčivá nie je ani majetková škoda, ktorú mali utrpieť developeri.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM