Správy

Staromešťanov trápi nedodržiavanie prevádzkových hodín podnikov

Nedodržiavanie prevádzkových hodín niektorých podnikov v bratislavskom Starom Meste nedá spávať miestnym obyvateľom.

Ilustračný obrázok k článku Staromešťanov trápi nedodržiavanie prevádzkových hodín podnikov
Zdroj: TASR

Ide predovšetkým o okolie Židovskej, Mikulášskej a Beblavého ulice, kde miestny úrad eviduje najviac sťažností, podobné problémy sa množia aj na pešej zóne a v okolí Obchodnej ulice. Potvrdila to hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Takmer 900 priestupkov

Miestna samospráva pritom už v polovici júna požiadala mestskú políciu, aby v prípade Beblavého, Židovskej a Mikulášskej ulice počas letných mesiacov až do septembra častejšie kontrolovala dodržiavanie prevádzkovej doby miestnych podnikov a zároveň aj verejného poriadku.

Tá od začiatku roka zaevidovala takmer 900 priestupkov v súvislosti s nedodržiavaním prevádzkových hodín a platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN), z toho zhruba 370 počas júla a augusta.

„Pričom len v júli ich bolo 214, oproti júnu je to nárast o 240 percent. Od 1. do 15. augusta sme zaevidovali 147 priestupkov, to je o vyše 130 percent viac ako za celý mesiac jún,“ povedala hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Ľubomíra Miklovičová.

Najčastejšie podľa nej polícia riešila porušenia na Obchodnej (139), Laurinskej (101) a Panskej ulici (79). „Sú prevádzky, kde zaznamenávame porušovanie predpisov opakovane, sú také, kde nedochádza k porušovaniu vôbec, prípadne minimálne,“ doplnila Miklovičová s tým, že narastá aj počet porušení vonkajšej prevádzky, teda nedodržiavanie prevádzkových hodín, ako aj fungovanie bez povolenia na vonkajšie sedenie.

Čítajte aj: Odovzdajte starý spotrebič do zberu a pomôžete vlkom v bratislavskej ZO­O!

Hrozí mastná pokuta

O sankciách, ktoré hrozia podnikom a prevádzkam za nedodržiavanie pravidiel, pojednáva všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti z roku 2013. V prípade jeho porušenia môže polícia uložiť blokovú pokutu do výšky 33 eur.

„Väčšie kompetencie má však mestská časť. Preto mestská polícia postupuje zistené priestupky oprávnenému orgánu, teda miestnemu úradu,“ hovorí Miklovičová. Ten totiž môže v prípade nedodržania prevádzkovej doby alebo exteriérového sedenia uložiť v správnom konaní pokutu až do 6 638 eur.

Dodržiavanie prevádzkových hodín kontroluje polícia nielen v rámci bežného výkonu služby, ale aj počas špeciálnych kontrol. Na nich sa okrem zvýšeného počtu mestských policajtov zúčastňujú aj ďalšie kompetentné orgány, ako napríklad Policajný zbor, finančná správa či inšpektorát práce. „Jediným riešením, ako je možné zintenzívniť počet kontrol, je zvýšiť počet príslušníkov mestskej polície,“ zdôraznila Miklovičová.

V tejto súvislosti rokuje vedenie polície s magistrátom o navýšení finančných prostriedkov tak, čím by sa rady mestskej polície mohli posilniť o nových príslušníkov.

Právomoci obce

Staromestská samospráva zasa riešenie problematiky vidí aj v posilnení právomocí obcí, resp. mestských častí v súvislosti s reguláciou prevádzkovej doby a ďalších činností jednotlivých podnikov. „Napríklad zakotviť právomoc individuálneho určovania prevádzkovej doby, pričom inštitút individuálneho určovania bol vo VZN 2/2013. Podľa Najvyššieho súdu SR je to v rozpore so zákonnými limitmi právomocí obcí,“ uviedla Gubková.

Ďalšou z možností je podľa nej tiež ochrana pred hlukom a vibráciami, vrátane verejnej produkcie hudby. „O toto sme požiadali Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý má v odbornej gescii prípravu novely zákona o ochrane verejného zdravia,“ podotkla hovorkyňa.

Mestská časť však zároveň plánuje pripraviť a predložiť do zastupiteľstva návrh na nové VZN. Uvažuje totiž o zavedení špecifických podmienok, napr. technických opatrení, ktoré by mali za úlohu okrem iného aj eliminovať prenos hluku z prevádzky do verejného priestoru. „Konečné znenie VZN majú v rukách poslanci miestneho zastupiteľstva,“ dodala Gubková.

Čítajte aj: Príde Staré Mesto o jednu zo svojich budov?

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM