Správy

Staromešťania o obľúbené trhovisko na Žilinskej (zatiaľ) neprídu

Obľúbené trhovisko na Žilinskej ulici bude fungovať minimálne ďalšie štyri roky. Pozemky totiž získala do prenájmu spoločnosť Technické služby Starého mesta.

Ilustračný obrázok k článku Staromešťania o obľúbené trhovisko na Žilinskej (zatiaľ) neprídu
15
Galéria
Zdroj: TASR

Trhovisko na Žilinskej ulici je už takmer 50 rokov neodmysliteľnou súčasťou života v Starom Meste. Záchrana tohto obľúbeného miesta Staromešťanov je preto jednou z hlavných priorít mestskej časti.

Zmluva na štyri roky

Už od roku 2000 sa hovorí o tom, že tento trh by mal zaniknúť. V posledných rokoch sa dokonca objavili informácie, že jeden z vlastníkov pozemkov plánuje na mieste vybudovať polyfunkčný dom.

Žiadna výstavba sa však zatiaľ nekoná. Práve naopak. Po rokovaniach starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka s majiteľom väčšej časti pozemku pod trhoviskom vzišla dohoda o prenájme. „Koncom minulého roka uzavrela obchodná spoločnosť Technické služby Starého mesta nájomnú zmluvu s vlastníkom pozemkov na štyri roky s možnosťou predĺženia o ďalšie štyri roky,“ informoval Radoslav Števčík s tým, že dohoda platí od 1. januára 2017.

Zároveň boli k 31. 12. ukončené všetky zmluvy s predajcami a spoločnosť Technické služby postupne uzatvára nové zmluvy s pôvodnými trhovníkmi. Obchodná spoločnosť získala do prenájmu aj 74 trhových stolov a 7 stánkov. Okrem prevádzkovania trhoviska bude vykonávať aj všetky práce spojené s údržbou. Ročný prenájom pozemku vyjde Technické služby na 12-tisíc eur a prenájom trhových stánkov a stolov na 24-tisíc eur.

Zatiaľ len dočasné riešenie

Starosta Starého Mesta však považuje toto riešenie len za dočasné a chcel by s vlastníkom pozemkov rokovať o stálom riešení. Podľa jeho slov je pre definitívne zachránenie trhoviska potrebné, aby bola mestská časť alebo hlavné mesto vlastníkom pozemkov. „Sú dve možnosti, a to odkúpenie pozemkov alebo zámena,“ prezradil Števčík. Z tohto dôvodu by sa chcel stretnúť s primátorom mesta Ivom Nesrovnalom, keďže hlavné mesto v minulosti už viackrát pozemky zamieňalo

S dočasnou záchranou trhoviska, ktoré je jedinečné svojou atmosférou, sú spokojní aj aktivisti a miestni obyvatelia. „Ľudia sa vytešujú a verím, že im to dlho vydrží,“ povedala staromestská poslankyňa a autorka petície za zachovanie trhoviska Soňa Párnická.

Trhovisko Žilinská
15
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM