Samospráva

Staré Mesto rozširuje zelené plochy, stromy na Hviezdoslavovom oreže

Rozširovaním zelených plôch v centre mesta sa samospráva bratislavského Starého Mesta pripravuje na zmenu klímy.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto rozširuje zelené plochy, stromy na Hviezdoslavovom oreže
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Jednou z prvých lokalít, kde sa v tejto súvislosti revitalizovala zeleň, bola Palackého ulica. Okrem vysadenia 12 nových stromov sa tu vytvorí a nasadí zelený pás, ktorý je tvorený autoregulačným trvalkovým záhonom, teda záhonom so schopnosťou samoregulácie. „Ide o plochu 80 štvorcových metrov. Pôvodné štvorce, v ktorých rástli stromy, boli nahradené súvislou plochou, kde majú stromy viac miesta a zároveň bude plocha vysadená trvalkami,“ uviedla hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Po Palackého ulici prišlo na rad aj Fajnorovo nábrežie, konkrétne úsek od Múzejnej ulice po osobný prístav. Miesto asfaltu by sa mala vytvoriť plocha novej zelene s rozlohou približne 50 štvorcových metrov. „Tu sa nové stromy sadiť nebudú, cieľom je zvýšenie plochy zelene, podpora vsakovania dažďových vôd a zlepšenie podmienok pre existujúce dreviny,“ vysvetlila Gubková. Podobné práce by mali prebehnúť aj na samotnej Múzejnej ulici. V rámci nich sa vymení existujúci asfalt za dlažbu, ktorá umožní vsakovanie dažďovej vody, a tiež tam plánujeme vytvorenie zeleného pásu s novými drevinami a kríkmi o výmere približne 30 štvorcových metrov," doplnila hovorkyňa.

V rámci starostlivosti o zeleň však samospráva plánuje aj orezy tej existujúcej. Aktuálne sú príkladom stromy na Hviezdoslavovom námestí. „Na základe dendrologického posudku stromov, ktorého cieľom bolo posúdenie ich celkového zdravotného stavu a stanovenie potrebných opatrení pre zabezpečenie prevádzkovej bezpečnosti stromov, pristupujeme od pondelka 16. mája k zdravotnému a výchovnému orezu celkom 160 zo 183 stromov,“ píše mestská časť na svojej facebookovej stránke. Zdôrazňuje pritom, že ide iba o orezy, nie výruby stromov. Mnohí sa totiž obávajú, že mestská časť chce stromy rúbať. „Tak ako stromy v záhrade potrebujú jarný a jesenný orez, tak ho potrebuje aj verejná zeleň. Ideme sa konečne starať o zeleň, aby nám čo najdlhšie vydržala zdravá a bezpečná,“ vysvetľuje samospráva.

Prečítajte si tiež: Centrálne bratislavské námestia sa zazelenajú

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM