Správy Samospráva

Staré Mesto pripravilo nový návrh pravidiel otváracích hodín podnikov a prevádzok

Podniky a gastronomické prevádzky v Starom Meste by mohli byť otvorené dlhšie. O všetkom rozhodnú miestni poslanci 28. marca.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto pripravilo nový návrh pravidiel otváracích hodín podnikov a prevádzok
6
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavské Staré Mesto pripravilo nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb. Či toto nariadenie nadobudne platnosť, rozhodnú staromestskí poslanci na svojom zasadnutí 28. marca.

Férové voči obyvateľom aj prevádzkovateľom

„Nové nariadenie sme vytvorili tak, aby bolo ústretové voči obyvateľom aj prevádzkovateľom obchodov a podnikov, aby rešpektovalo rozvoj cestovného ruchu v Starom Meste a zároveň bolo v súlade so zákonom,“ povedal starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Pôvodný návrh VZN o otváracích hodinách prevádzok a podnikov schválili staromestskí poslanci ešte v septembri 2016, starosta Radoslav Števčík ho však nepodpísal. Podľa pôvodného návrhu VZN mali byť prevádzky otvorené do 22:00 hod. s tým, že tie prevádzky, ktoré by splnili určité technické opatrenia, mali byť otvorené cez týždeň do polnoci a cez víkend do jednej hodiny po polnoci.

Inšpirácia z Viedne

Pri tvorbe nového návrhu sa Staré Mesto inšpirovalo v zahraničí, konkrétne vo Viedni. Starosta Števčík sa pri jeho vytváraní stretol najprv s poslancami, neskôr taktiež so zástupcami obyvateľov a podnikateľov Starého Mesta, aby zapracovali všetky pripomienky a vytvorili kompromis, ktorý bude vyhovovať všetkým.

„Predchádzajúce nariadenie stratilo účinnosť, pretože bolo v rozpore so zákonom. Teraz chceme nastoliť nové a predovšetkým rovnaké pravidlá pre všetkých prevádzkovateľov podnikov na území Starého Mesta,“ doplnil Števčík.

Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Pravidlá prevádzkovej doby

Podľa návrhu VZN o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území Starého Mesta sa prevádzková doba v obchode určuje od pondelka do nedele od 6. do 22. hodiny. Prevádzková doba v reštaurácii sa určuje od pondelka do nedele od 7. hodiny do polnoci, v kaviarni či cukrárni od pondelka do nedele od 7. hodiny do polnoci. V nočnom bare, na diskotéke či v klube od nedele do stredy od 10. hodiny do 1. hodiny rannej, vo štvrtok od 10. do 2. hodiny rannej a v piatok a v sobotu od 10. hodiny do 4. hodiny rannej.

Vinárne a pivárne budú môcť byť otvorené podľa návrhu VZN od nedele do štvrtka od 7. do polnoci a v piatok a sobotu od 7. do 1. hodiny rannej. Predaj cez okienko sa určuje od 6. hodiny do polnoci a terasy budú môcť fungovať od pondelka do nedele od 8. do 22. hodiny. Terasy v historickej časti mesta vymedzenej podľa VZN o miestnej dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta na území Starého Mesta sa určuje od pondelka do nedele od 8. hodiny do polnoci.

Polícia posilní hliadky

Staré Mesto zároveň pripravilo aj návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o ochrane verejného poriadku na území mestskej časti Staré Mesto. Na dodržiavanie tohto uznesenia by mala dohliadať mestská polícia, ktorá by v časoch od štvrtka do soboty mala posilniť hliadky v uliciach Starého Mesta.

V súvislosti s týmto návrhom by mestská časť chcela zaviesť tzv. výzvy do prevádzok, ktoré by mali návštevníkov upozorňovať na to, aby po 22. hodine dodržiavali nočný kľud alebo nepožívali alkohol pred prevádzkami.

V súčasnosti je návrh v procese pripomienkovania. Jednotlivé pripomienky obyvateľov alebo podnikateľov mestská časť vyhodnotí, prípadne zakomponuje do návrhu, o ktorom rozhodnú staromestskí poslanci 28. marca na zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

Bratislavské bary a reštaurácie
6
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM