Správy

Staré Mesto opäť vysadí lúčnu zmes v Landererovom parku. Bude druhý pokus úspešnejší?

Bratislavské Staré Mesto plánuje v súvislosti s vysadením lúčnej zmesi zaviesť niekoľko opatrení. Tým najdôležitejším by malo byť vybudovanie závlahy.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto opäť vysadí lúčnu zmes v Landererovom parku. Bude druhý pokus úspešnejší?
5
Galéria

Bratislavské Staré Mesto sa vysadenia lúčnej zmesi v Landererovom parku v blízkosti Šafárikovho námestia nevzdáva, do budúcna však plánuje zaviesť niekoľko opatrení.

Nimi chce predísť aktuálnemu stavu, kedy prvá zmes pre horúčavy a málo vlahy, ale aj zvieracích škodcov nevzišla a momentálne sa na ploche, na ktorej stálo Bistro Kazačok, darí burine. Lúčna zmes by pritom v rámci projektu parku mala byť na všetkých súčasných betónových a asfaltových plochách.

Vybudujú závlahu

„Jednou z dôležitých vecí je vybudovanie závlahy v priestore budúceho parku. Lúčna zmes je síce nenáročná na vlahu a výživu, ale prípadné suché a horúce počasie by mohlo ohroziť jej klíčenie a zakoreňovanie,“ uviedla Nora Remiárová zo staromestského miestneho úradu.

Práve to sa podľa nej stalo aj na pokusnej ploche, keď sa závlahy cisternami v období predchádzajúceho sucha ukázali ako nedostatočné. Okrem toho sa uvažuje aj o prekrytí plochy po výseve geotextíliou, keďže časť osiva znehodnotili aj holuby. Zabezpečiť by to mal dodávateľ, ktorý zároveň na vlastné náklady zabezpečí aj nové osivo.

Druhá etapa začne v septembri

V rámci prvej etapy sa okrem samotného výsevu vybúrali plochy po bývalom bistre, čo podľa Remiárovej bola niekoľko desiatok centimetrov hrubá vrstva betónu. Čo spolu s jej odvozom a legálnym zaskládkovaním a návozom i rozprestretím novej drenážnej vrstvy a ornice vyšlo samosprávu doteraz na zhruba 50 000 eur.

Počas augusta by mala byť odstránená burina, s druhou etapou prác by sa malo začať v septembri. Vybudované budú nové dláždené a vodopriepustné chodníky a vysiate ďalšie zelené plochy a nové stromy, ktoré pribudnú k zrevitalizovaným súčasným drevinám. Pribudnúť by malo aj detské ihrisko, nové priestory na oddych či obslužný objekt s verejnými toaletami.

Pavilón a fontána

Po dokončení by mal vzniknúť na ploche takmer 3 000 metrov štvorcových otvorený, zelený a bezbariérový priestor, ktorého centrálnu časť bude tvoriť nový „sezónny“ pavilón, otvorený od jari do jesene, a fontána. Tie by mali byť zároveň večer nasvietené špeciálnym osvetlením LED technológiou, rovnako ako stromová aleja pozdĺž chodníka na Alžbetínskej ulici.

Projekt revitalizácie predmetného územia počíta s nákladmi okolo 300 000 eur, v súčasnosti samospráva rokuje o spolupráci so súkromným investorom. „Rokovania sa blížia ku konečnému rozdeleniu podielov na financovaní medzi mestskou časťou a investorom. Očakávame, že začiatkom augusta podpíšeme zmluvu o spolupráci,“ dodala Remiárová.

Návrh na revitalizáciu územia vyberalo Staré Mesto v medzinárodnej urbanisticko-architektonickej súťaži na prelome rokov 2015/2016. Nesie zatiaľ pracovný názov Landererov park, teda pomenovanie po niekdajšej dominantnej stavbe na tomto území, ktorou bol práve Landererov palác a na počesť prvého kníhtlačiara v Bratislave Jána Michala Landerera.

Ilustračný obrázok

Začiatok budovania Landererovho parku
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM