Rôzne

Lúčna zmes v Landererovom parku nevzišla, na ploche sa darí burine

Staré Mesto v rámci prvej etapy prác vysiala zmes lúčnych kvetov. Miesto nich je na ploche burina.

Ilustračný obrázok k článku Lúčna zmes v Landererovom parku nevzišla, na ploche sa darí burine
5
Galéria

Plánovaná lúčna zmes časť budúceho Landererovho parku v blízkosti Šafárikovho námestia v bratislavskom Starom Meste, sa zatiaľ skrášľovať nebude.

Lúčna zmes

Mestská časť ju síce v rámci prvej etapy prác vysiala, kvety však podľa Nory Remiárovej z komunikačného oddelenia staromestského miestneho úradu nevzišli. „Lúčna zmes nevzišla z viacerých dôvodov – neskorý termín výsevu, vysoké teploty, nedostatok zrážok a holuby,“ uviedla Remiárová, pričom miestni obyvatelia na oplotenom priestranstve vídavajú pravidelne aj túlavé mačky vyhrievajúce sa na slnku.

Mnohí z nich sú však presvedčení, že dôvodom toho, že na ploche pod bývalým bistrom Kazačok, kde samospráva odstránila betón a asfalt a mala vyrásť zelená plocha s lúčnou zmesou, je suchá zem s rastúcou náletovou burinou, je nedostatočná starostlivosť zo strany mestskej časti. Samospráva sa však tieto tvrdenia odmieta. „Plocha bola zalievaná, ale keďže doteraz osivo nevzišlo, polievať plochu už nemá význam,“ skonštatovala Remiárová.

Mestská záhrada

Práce na budovaní Landererovho parku, ktorý by mal vzniknúť na ploche takmer 3-tisíc metrov štvorcových ako akási mestská záhrada pre aktívny relax obyvateľov Starého Mesta i Bratislavy, by mali pre poveternostné podmienky pokračovať v septembri. „V septembri plánujeme druhú, zásadnejšiu etapu, aj vzhľadom na agrotechnické termíny, kedy je možné vysádzať a ďalej pracovať,“ doplnila Remiárová.

Vybudované budú nové dláždené a vodopriepustné chodníky a vysiate ďalšie zelené plochy a nové stromy, ktoré pribudnú k zrevitalizovaným súčasným drevinám. Pribudnúť by malo aj detské ihrisko, nové priestory na oddych či obslužný objekt s verejnými toaletami.

Landererov park

Po dokončení by mal vzniknúť otvorený, zelený a bezbariérový priestor, ktorého centrálnu časť bude tvoriť nový „sezónny“ pavilón, otvorený od jari do jesene, a fontána. Tie by mali byť zároveň večer nasvietené špeciálnym osvetlením LED technológiou, rovnako ako stromová aleja pozdĺž chodníka na Alžbetínskej ulici. Projekt revitalizácie predmetného územia počíta s nákladmi okolo 300-tisíc eur. Mestská časť by mala zo svojho rozpočtu vyčleniť 200-tisíc eur, na spolufinancovaní by sa podľa dohôd mal podieľať súkromný partner.

Návrh na revitalizáciu územia vyberalo Staré Mesto v medzinárodnej urbanisticko-architektonickej súťaži na prelome rokov 2015/2016. Nesie zatiaľ pracovný názov Landererov park, teda pomenovanie po niekdajšej dominantnej stavbe na tomto území, ktorou bol práve Landererov palác a na počesť prvého kníhtlačiara v Bratislave Jána Michala Landerera.

Začiatok budovania Landererovho parku
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM