Rôzne

Staré Mesto bojuje o Mýtny domček. Mesto mu ho odmietlo zveriť do správy

Plány s rekonštrukciou a využitím Mýtneho domčeka sú dlhodobé. Najskôr však nutne potrebuje prejsť rekonštrukciou.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto bojuje o Mýtny domček. Mesto mu ho odmietlo zveriť do správy
9
Galéria

Staré Mesto má záujem o Mýtny domček pri Starom moste pre vybudovanie múzea, resp. expozície Viedenskej električky a Starého mosta, avšak za férovejších podmienok zo strany hlavného mesta.

Nevýhodné podmienky

Takýto názor zastávajú staromestskí poslanci, ktorí na utorkovom (18. 9.) rokovaní neschválili prenájom Mýtneho domčeka za podmienok, s ktorými prišlo mesto ako vlastník objektu. Navrhnuté podmienky totiž považujú za jednostranné, nevyvážené a nevýhodné.

„Nájomný vzťah, ktorý nám ponúklo mesto, bol absolútne neprijateľný pre mestskú časť. Budem rád, keď sa nám podarí či už zveriť, alebo prenajať si Mýtny domček za prijateľných podmienok. Pretože sa obávam, aby nedopadol ako kúpele Grössling, ktoré vinou hlavného mesta chátrajú,“ uviedol staromestský starosta a zároveň opätovný kandidát Radoslav Števčík.

Kamene úrazu

Za nevýhodné považuje mestská časť to, že sa by malo ísť o prenájom na dobu neurčitú s možnosťou výpovede bez udania dôvodu. Vedúca legislatívno-právneho oddelenia miestneho úradu Iveta Hahnová v tejto súvislosti podotkla, že v prípade nájmu na dobu neurčitú by sa samospráva nemohla uchádzať o peniaze na nevyhnutnú rekonštrukciu objektu zo žiadnych fondov, spoliehať by sa musela len na vlastný rozpočet.

Za druhý „kameň úrazu“ považuje absentujúcu ochranu investície. Ak by bol totiž nájomný vzťah predčasne ukončený, mesto nie je ochotné kompenzovať samospráve vynaložené náklady. „Podmienky, ktoré dali, by podľa mňa ani súkromný nájomca neakceptoval. Je to nehoráznosť a nepochopenie zmyslu tohto prenájmu,“ zdôraznil Števčík.

Rekonštrukcia

Staré Mesto je tak naďalej pripravené podniknúť kroky na záchranu a rekonštrukciu Mýtneho domčeka, ktorý už niekoľko rokov chátra. Trvať bude opätovne buď na zverení do správy, čo hlavné mesto už raz odmietlo, alebo na prenájme, ale za iných podmienok.

Na otázku, či je mestská časť schopná zainvestovať do rekonštrukcie objektu a jeho prevádzky v prípade, ak ho dostane do nájmu alebo správy, odpovedal Števčík kladne. Poukázal pritom na zrušenie solidarity veľkých mestských častí s malými samosprávami, čo pre Staré Mesto predstavuje ročne zhruba o 380-tisíc eur viac, ale tiež na pozitívny vývoj dane z príjmu fyzických osôb či dane z nehnuteľnosti. Vie si tiež predstaviť aj finančnú pomoc z mimorozpočtových zdrojov.

Symbolické euro

Staré Mesto sa ešte v júni minulého roka obrátilo na magistrát so žiadosťou o zverenie stavby Mýtneho domčeka. Mesto to však odmietlo s tým, že Mýtny domček je pevnou súčasťou Starého mosta a nemôže ho vyňať pre zverenie do správy, môže ho vraj jedine prenajať. Vo februári tohto roka požiadala mestská časť o dlhodobý nájom. Poslanci hlavného mesta jej koncom júna schválili prenájom na neurčitý čas za symbolické euro na rok.

Plány s rekonštrukciou a využitím Mýtneho domčeka sú dlhodobé. Naposledy minulý rok v apríli mestskí poslanci odsúhlasili prenájom objektu Finančnému riaditeľstvu SR na päť rokov za 100 eur ročne s cieľom zriadenia stálej expozície colníctva a finančnej správy. Podmienkou bola rekonštrukcia domčeka za minimálne 100-tisíc eur. Finančné riaditeľstvo napokon nájomnú zmluvu nepodpísalo, pretože podrobnou obhliadkou objektu zistilo, že náklady na jeho rekonštrukciu niekoľkonásobne presiahnu pôvodne odhadovanú sumu.

V Mýtnom domčeku už bolo od mája 2012 prevádzkované Múzeum colníctva, ktoré od júla 2014 prešlo pod správu Finančného riaditeľstva SR. Činnosť múzea bola pozastavená z dôvodu rekonštrukcie Starého mosta.

Mýtny domček
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM