Rôzne

Mýtny domček sa dočkal krajšieho šatu. Pred vandalmi ho bude chrániť antigrafitový náter

V mýtnom domčeku mala byť po rekonštrukcii zriadená stála expozícia colníctva a finančnej správy. Nestalo sa, a tak ďalej chátral.

Ilustračný obrázok k článku Mýtny domček sa dočkal krajšieho šatu. Pred vandalmi ho bude chrániť antigrafitový náter
9
Galéria

Staromestský mýtny domček dostal nový šat, hodný národnej kultúrnej pamiatky! Postaralo sa o to mesto v spolupráci s firmou Graffity X, ktorá opravy zrealizovala.

Čmáranice sú preč!

Malý smutný a počmáraný mýtny domček je minulosťou. Čmáranice aj nevkusná modrá fasáda sú preč, nahradila ich pamiatkarmi predpísaná béžová farba ako na domčeku na petržalskej strane.

Domček bude pred neželaným „skrášlením“ čmáranicami chrániť antigrafitový náter. Vďaka náteru sa farby na stene nezachytia, budú sa dať ľahko odstrániť len handrou a vodou.

V prípade, že sa nejaká čmáranica objaví, bude ihneď odstránená. Postará sa o to firma Graffity X, ktorá bude na domčeku vykonávať údržbu, a ktorá sa stará aj o domček na petržalskej strane.

Rekonštrukciu fasády mýtneho domčeka iniciovala námestníčka primátora Iveta Plšeková. „Minulý rok som požiadala v rámci svojich poslaneckých priorít o riešenie problému grafity na mýtnom domčeku. Nemôžeme čakať, kým sa domček opäť prenajme. Je miestom, kade denne prejdú tisícky obyvateľov i návštevníkov. Bolo by hanbou nechať ho v tomto stave,“ povedala Plšeková pre portál petrzalcan.sk.

Múzeum colníctva

V mýtnom domčeku mala byť po rekonštrukcii zriadená stála expozícia colníctva a finančnej správy. Bratislavskí mestskí poslanci v minulom roku dokonca schválili jeho prenájom Finančnému riaditeľstvu SR na päť rokov. Múzeum colníctva sa napokon presťahovalo do väčších a vhodnejších priestorov v Devínskej Novej Vsi.

V Mýtnom domčeku už bolo od mája 2012 prevádzkované Múzeum colníctva, ktoré od júla 2014 prešlo pod správu Finančného riaditeľstva SR. Činnosť múzea bola ale pozastavená z dôvodu rekonštrukcie bratislavského Starého mosta.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM