Rôzne

Staré elektrospotrebiče zadarmo odvezú z adresy bydliska

Stačí sa prihlásiť a nepotrebnú práčku, chladničku či ohrievač odvezú za vás.

Ilustračný obrázok k článku Staré elektrospotrebiče zadarmo odvezú z adresy bydliska
Zdroj: TASR

Ľudia majú zvyčajne problém s likvidáciou veľkých elektrospotrebičov. Sú ťažké alebo sa nezmestia do bežného osobného auta a preto je problém odviezť ich do zberného dvora. Často preto končia pohodené pri kontajneroch.

Pravidelný zber

V Bratislave sa pritom zber veľkých a ťažkých elektrospotrebičov najmä zo skupiny tzv. bielej techniky robí pravidelne každé dva týždne. Pohodlne, ekologicky a zadarmo sa tak dá zbaviť napríklad chladničiek, mrazničiek, umývačiek riadu, práčok, rúr ale aj varných dosiek, elektroohrievačov, mikrovlniek či vysávačov.

Službu bezplatného odvozu elektroodpadu na ekologickú recykláciu zabezpečuje ENVIDOM – Združenie výrobcov elektrospotrebičov ako zmluvný partner Mesta Bratislava. Ak nahlásite do zberu aspoň jeden väčší spotrebič, spolu s ním mu odvezú aj iné menšie spotrebiče.

Online objednávka

Obyvatelia Bratislavy si môžu zber objednávať online cez internetovú stránku TU..

V sekcii stránky „Objednať“ si zvolia svoju mestskú časť a termín zberu, ktorý im vyhovuje. V online objednávke potom uvedú kontaktné údaje a druh a množstvo spotrebičov určených na odvoz

„V každej bratislavskej mestskej časti poskytujeme službu bezplatného zberu elektroodpadu dvakrát do mesiaca. Nové termíny zberov sa dopĺňajú pravidelne v priebehu celého roka,“ informovala Jana Nahálková, PR manažérka združenia ENVIDOM .

Nie na ulicu

V deň zberu stačí vyložiť staré spotrebiče ku vchodu bytovky alebo za bránu domu. Postačí, aby ktokoľvek z bytovky potom spotrebiče odovzdal pracovníkom ENVIDOMU pri ich príchode. Oni sa sa postarajú o ich prepravu na recykláciu.

„Je dôležité, aby sa nevykladali na ulicu. Mohli by sa k nim tak dostať nelegálni zberači, ktorí spotrebiče nezrecyklujú. Namiesto toho ich rozoberú na hodnotné súčiastky a zvyšok porozhadzujú po okolí a vytvoria čierne skládky,“ vysvetľuje Jana Nahálková.

Uzávierka objednávok je vždy vo štvrtok pred sobotou, keď sa zber uskutočňuje. Najbližšie termíny zberu vo februári 2020:

  • Bratislava I, II, III: Staré Mesto, Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Nové Mesto, Rača, Vajnory: 22.02. 2020 (sobota), od 8:00 do 12:00.
  • Bratislava V: Petržalka, Jarovce, Rusovce, Čunovo, 29.02. 2020 (sobota), od 8:00 do 12:00.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM