Rôzne

Zasype nás odpad? Pomôže triedenie aj centrum pre použité veci

Mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu chce zlepšiť triedenie a zvoz, vybudovať kompostáreň a rozšíriť spaľovňu.

Ilustračný obrázok k článku Zasype nás odpad? Pomôže triedenie aj centrum pre použité veci
9
Galéria
Zdroj: TASR

Plánované zámery vyplývajú z výkonnostných ukazovateľov, takzvaných KPI pre OLO. V decembri 2019 ich zobrali mestskí poslanci na vedomie.

Tretina bude triedená

V tomto roku má OLO v pláne rast pomeru triedeného zberu na úroveň 32 percent. V minulom roku to bolo 29,1 percenta a rok predtým 28,3 percenta.

„Zvyšovanie pomeru triedeného odpadu je jedným zo základných cieľov spoločnosti. V cieli je reflektované aj plánované zavedenie triedeného zberu pre individuálnu bytovú výstavbu od 1. apríla 2020,“ píše sa v dokumente.

Cieľom je aj optimalizovať trasy a techniku zvozu odpadu pre minimalizáciu počtu najazdených kilometrov a redukovanie emisii vypúšťaných vozidlami.

„Pokles spotreby nafty na tonu zozbieraného komunálneho odpadu na 5,56 litra,“ píše sa vo výkonnostných ukazovateľov. V roku 2019 bola spotreba 6,07 litra.

Nový život starým veciam

V tomto roku má spustiť aj prvé pilotné takzvané „reuse centrum“, kde by si ľudia mohli miesto vyhadzovania odložiť či kúpiť použité veci. Má to byť jedna z iniciatív pre podporu prechodu na cirkulárne odpadové hospodárstvo.

Firma má tiež vypracovať plán vybudovania kompostárne a analýzu spolupráce so vznikajúcim komunálnym podnikom. „Vybudovanie kompostárne zlepší spracovanie bioodpadu v Bratislave,“ deklaruje sa v dokumente.

Bez spaľovne to nepôjde

Kapacitne plná spaľovňa odpadu sa blíži k hranici životnosti, je však dôležitým prvkom v likvidácii odpadu v Bratislave. V tomto roku má OLO vypracovať projektový plán kapacitného rozšírenia spaľovane, projekt jej generálnej rekonštrukcie, zabezpečiť opravy a predlžovať životnosť.

K ďalším krokom patrí rozširovanie pôsobnosti o zber kuchynského odpadu, bioodpadu, oleja či lepšie využívanie kapacity spaľovne.

Poučenie od súkromníkov

Cieľom výkonnostných ukazovateľov je podľa magistrátu aj v mestských firmách nastaviť objektívne a transparentné odmeňovanie naviazané na reálne výsledky a výkon podniku, tak ako to je v súkromnom sektore.

Primátor Matúš Vallo v decembri 2019 vyhlásil, že ak sa tieto merateľné ukazovatele v nejakom z dotknutých podnikov nedosiahnu, v roku 2020 sa môže otvoriť otázka výmeny predstavenstva spoločností.

Nová triediaca linka odpadu v priestoroch spaľovne odpadu spoločnosti OLO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM