Adriana Banásová Kultúra Kultúra

Spoznajte svet očami dobrodruhov. Festival Hory a mesto vás prenese na nebezpečnú osemtisícovku K2, aj pod hladinu vody

Festival horského filmu vás po prvýkrát vďaka potápaniu zavedie aj pod hladinu vody. Prostredníctvom filmov a prednášok sa tiež prenesiete na jednu z osemtisícoviek K2, z prostredia ktorej vám o svojom tragickom dni porozpráva rakúsky himalájista a držiteľ filmovej ceny EMMY- Kurt Diemberger.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte svet očami dobrodruhov. Festival Hory a mesto vás prenese na nebezpečnú osemtisícovku K2, aj pod hladinu vody
Zdroj: TASR

Nadšenci horského filmu a turistiky si tento rok prídu na svoje až po veľkej noci. Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa bude konať od 6. do 10. apríla v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

Novinkou je potápanie

Piatim festivalovým dňom bude dominovať filmová prehliadka, pričom každá tematická sekcia – Zem, Skala, Voda, Vzduch, Sneh a Horské bicykle – bude mať aj svojho hosťa.

Zatiaľ sa môžete tešiť už na spomínaného rakúskeho himalájistu, filmára a publicistu, držiteľa filmovej ceny EMMY Kurta Diembergera, mladú španielsku lezkyňu Daila Ojeda, amerického rangera Gregga Losinskeho a slovenskú potápačku Katarínu Linczényiovú. Práve potápanie sa na festivale v jeho 17 ročnej histórii objaví vôbec po prvý raz.

„S uzavretím programu filmových sekcií čakáme na záver a najmä na výsledky kanadského Vancouver International Mountain Film Festivalu. Už tradične sa nám darí získať to najlepšie, čo tento prestížny festival ponúkol a priniesť zaujímavé aj ocenené snímky na Slovensko, na festival Hory a mesto,“ povedala projektová manažérka festivalu Hory a mesto Natália Bokníková.

Krásny no nebezpečný šport si svoju daň vypýtal

Kurt Diemberger, ako jeden z hlavných hostí, sa stal držiteľom ceny Emmy za dokument o prvom pokuse vyliezť východnou stenou na Mount Everest. Priekopník lezenia bez kyslíkového prístroja v Himalájach má za sebou sedem výstupov na šesť osemtisícoviek, pričom na dvoch – Broad Peak a Dhaulágirí – bol členom prvých expedícií, v 50. a 60. rokoch minulého storočia.

V roku 1986 vystúpil so svojou dlhoročnou životnou družkou Julie Tullis na K2, ktorá je považovaná za jednu z najzradnejších osemtisícoviek. Pri vzostupe sa stala tragédia, búrka ich na päť dní uväznila vo výške 8000 metrov a Julie Tullis od vyčerpania zomrela. Kurt Diemberger napísal o tejto tragédii úspešnú a predávanú knihu K2 – sen a osud.

Filmová premiéra

Osemdesiattriročný hosť bude mať v piatok 8. apríla na festivale Hory a mesto multimediálnu prezentáciu s názvom K2 – krok do neznáma, v ktorej sa zameria práve na K2, podľa jeho slov „horu všetkých hôr“. Ponúkne tiež spomienky na svoje lezenie s legendárnym lezcom Hermannom Buhlom spred takmer 60 rokov, na ich odvážny prvovýstup na Broad Peak alpským štýlom (1957), ako aj na svoj prvovýstup na Dhaulárigí (1960), ktorý zdolal taktiež bez kyslíkovej podpory.

Prečítajte si tiež: Festival izraelského filmu sa vracia po štvorročnej prestávke

Poľská režisérka Eliza Kubarska, ktorej film Čo sa stalo na ostrove Pam získal na festivale Hory a mesto 2011 cenu Grand Prix, nakrútila o Kurtovi Diembergerovi a tragickom dni na K2 film K2 – Dotknúť sa neba. Vyše hodinová snímka zaznamenáva práve osudnú udalosť prostredníctvom návratu štyroch detí obetí do základného tábora tejto osemtisícovky. Festival uvedie film v slovenskej premiére za osobnej účasti oboch hostí – Kurta Diembergera a Eli zy Kubarskej.

Američan so slovenskými koreňmi

Gregg Lossinski je ranger zo štátu Idaho a v oblasti ochrany prírody pracuje už tridsaťštyri rokov. Okrem iného je nesmierne aktívnym aj vydávaným publicistom, ktorý propaguje myšlienky ochrany a konzervácie divočiny po celom svete. Jeho stará mama bola zo Štrby, cez svoje slovenské korene zdedil lásku k slovenským Tatrám.

Na festivale Hory a mesto porozpráva o amerických národných parkoch a o spolužití ľudí s medveďmi, ktoré sa snaží odtabuizovať. Jeho mediálnu prezentáciu si budete môcť pozrieť v nedeľu – 10. apríla.

Prečítajte si tiež: Špičkový vandalizmus v centre mesta: Ako vyzerá okolie v blízkosti Obchodnej ulice?

ilustračná foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM