Michaela Katonová Kultúra Kultúra

Festival izraelského filmu sa vracia po štvorročnej prestávke

Už po tretíkrát sa v Bratislave uskutoční festival Izraelského filmu. Organizátorom podujatia je Veľvyslanectvo Štátu Izrael v Slovenskej republike v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Akcia potrvá do soboty 20. februára.

Ilustračný obrázok k článku Festival izraelského filmu sa vracia po štvorročnej prestávke
Zdroj: TASR

Tretí ročník festvalu so sebou tento rok prináša niekoľko zásadných zmien. Okrem miesta festivalu sa menil aj samotný názov.

Pomenovali ho KolNoa a vyjadruje film. “Samotné slovo je zložené z dvoch slov, kol znamená zvuk, noa znamená pohyb“, povedal veľvyslanec štátu Izrael v Slovenskej republike Zvi Aviner Vapni, ktorý je autorom nápadu festivalového náz­vu.

Na premietanie si organizátori vybrali kino Lumiére. „Filmy sa budú premietať v plne digitalizovanej sále K1 s kapacitou vyše dvesto miest. K zmene kina sme sa rozhodli vzhľadom na fakt, že predchádzajúce priestory kapacitne nepostačovali pokryť záujem zo strany divákov o izraelské filmy“, dodal veľvyslanec.

Treťou zmenou je, že všetky filmy budú po prvýkrát premietnuté v originálnej zvukovej verzii s anglickými a elektronickými slovenskými titulkami. „Chceme vyjsť v ústrety divákom, ktorí nerozumejú anglicky, keďže predchádzajúce ročníky sme slovenské preklady nezabezpečovali“, vyjadril sa Vapni.

Uzatvárať bude oscarový kandidát

Festival prinesie najnovšie a najzásadnejšie izraelské snímky rôznych žánrov. Dráma zo súdnej siene Viviane sa chce rozviesť (Gett – the trial of Viviane Amsalem), mala premiéru v roku 2014 v rámci festivalu v Cannes. Film získal nomináciu na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, dostal cenu Najlepší izraelský film roku 2014 a ďalších 26 ocenení a nominácií.

Komediálny žáner na festivale bude mať svojho zástupcu prostredníctvom filmu Rozlúčkový večierok (Mita Tova). Úsmevnú snímku z prostredia domova dôchodcov na tému eutanázie mali možnosť vidieť diváci na mnohých svetových festivaloch.

Romantická dráma Jablká z púšte Tapoukhim min ha'midbar, sa zaoberá témou medzigeneračným konfliktom medzi ortodoxnými rodičmi a ich dospievajúcou dcérou Rebekou, ktorú láka neortodoxný spôsob života.

Záverečný film festivalu Baba Joon je izraelským kandidátom na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Dráma sa zaoberá vzťahmi v rámci trojgeneračnej iránsko-izraelskej rodiny žijúcej vidieckym spôsobom života.

Prečítajte si tiež: Dali by ste si na hlavu sushi alebo lievance?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM