Samospráva

Športpark Jama je bližšie k realizácii. Čo ponúkne Bratislavčanom?

V minulosti na tomto mieste stál cyklistický štadión, po novom tam vyrastie super moderný športovo-relaxačný komplex. Pozrite sa, aké sú vychytávky víťazného projektu.

Ilustračný obrázok k článku Športpark Jama je bližšie k realizácii. Čo ponúkne Bratislavčanom?
Zdroj: Bratislava - Nové Mesto

Nové Mesto vypísalo verejné obstarávanie na dodávateľa výstavby voľnočasového priestoru Jama v lokalite Tehelné pole medzi Národným tenisovým centrom, zimným štadiónom a kúpaliskom.

„Predmetom súťaže je park s funkciami športu, rekreácie, voľnočasových aktivít a mestskej zelene, ktorý zlepší kvalitu života v tejto lokalite,“ informuje starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Z hľadiska rozsahu stavby, ktorá má takmer dva hektáre, ako aj podľa množstva preinvestovaných financií ide o najväčší projekt v bratislavskom Novom Meste realizovaný samosprávou.

„Po niekoľkých desaťročiach ide o najväčší projekt vybudovania zeleného priestranstva v centre Bratislavy. Celkové odhadované náklady na vybudovanie parku sú 2,3 milióna eur,“ vraví starosta Kusý. Revitalizácia priestranstva bude financovaná z tzv. Nórskych fondov, štátneho rozpočtu a peňazí samosprávy.

Prečítajte si aj: Moderný športpark JAMA sa zatiaľ nestavia. Prečo s prácami čakajú?

Aktívna a relaxačná zóna

Park bude rozdelený do dvoch zón. Hornú „aktívnu“ zónu budú charakterizovať vyhliadkové móla, športové plochy ako multifunkčné ihrisko, tenisové kurty, fitness stroje, parkourové zostavy, pingpongové stoly a mestská zeleň.

V dolnej „relaxačnej“ zóne bude jazierkom, živelná zeleň, prírodný amfiteáter a priestory na oddych. Priaznivci aktívneho oddychu nájdu v parku bežeckú a športovú dráhu. Samotná výstavba parku bude vzhľadom na náročnosť celého procesu realizovaná v dvoch etapách.

Voľnočasový priestor Jama rieši aj otázku efektívneho manažmentu vôd v krajine. „Dažďovú vodu zo spevnených, ale aj zo zelených plôch plánujeme zbierať systémom drenážnych trubiek do novovybudovaného jazera,” vysvetľujú autori projektu. V parku budú dve studne využívajúce podzemnú vodu.

Prečítajte si aj: Zdravý rozum zvíťazil? Stromy na zastávke Žilinská sa podarilo zachrániť

Umelo vytvorené jazero

„Dôležitým vodným prvkom bude umelo vytvorené jazero, ktoré bude spĺňať estetickú, klimatickú, ako aj vodozádržnú funkciu,“ vysvetľuje vedúca útvaru štrukturálnych fondov a verejného obstarávania v Novom Meste Daša Effenbergerová.

Jazierko totiž bude slúžiť aj ako zdroj parkovej závlahy. Efektívna sieť žľabov, vsakov a drenážnych potrubí umožní odvedenie vody aj pri väčších prívalových dažďoch. Spôsobom, akým park hospodári s vodou, ide o jedinečný projekt v rámci Slovenska.

Mestská časť Bratislava – Nové Mesto získala areál do správy od magistrátu, aby tam vybudovala mestský park s funkciami športu a rekreácie. Samospráva zorganizovala počas uplynulých dvoch rokov sériu verejných stretnutí s obyvateľmi, s predstaviteľmi miestnych organizácií, podnikateľského sektora a odborníkmi.

Zozbierané podnety sa stali podkladmi pre architektonickú súťaž, do ktorej sa prihlásilo 14 záujemcov. Odborná porota rozhodla, že najlepší návrh predložil autorský kolektív Martin Berežný, Katarína Boháčová, Daniel Šubín.

Prečítajte si aj: Stanica Nivy bude druhým najväčším nákupným centrom na Slovensku

Vizualizácie športového parku JAMA
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Nové Mesto
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM