Nina Táborská Rôzne

Zdravý rozum zvíťazil? Stromy na zastávke Žilinská sa podarilo zachrániť

Vo februári tohto roku vydalo mesto rozhodnutie o výrube piatich stromov na električkovej zastávke Žilinská. Štyri z nich boli však zdravé, padnúť mali pre administratívnu chybu.

Ilustračný obrázok k článku Zdravý rozum zvíťazil? Stromy na zastávke Žilinská sa podarilo zachrániť
Foto: Peter Netri

Stromy na električkovej zastávke Žilinská ostanú. Pôvodne mali padnúť kvôli administratívnym prekážkam. „Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR odstúpilo od požiadavky na výrub a zastávka na Žilinskej je kolaudovaná bez potreby výrubu stromov, okrem jedného zhnitého z dôvodu bezpečnosti,“ vysvetľuje štátny tajomník ministerstva Viktor Stromček.

Ešte v marci spustili bratislavskí občianski aktivisti petíciu za záchranu stromov na električkovej zastávke Žilinská. Aktivitu podporilo svojím podpisom 1730 občanov. „Je to vynikajúca správa pre všetkých Bratislavčanov, ktorým záleží na kvalitnom životnom prostredí,“ uviedol iniciátor petície za záchranu stromov Michal Feik. „Stromy a zeleň majú v mestskom prostredí veľmi veľký význam. Pomáhajú vytvárať zdravšiu mikroklímu, zadržiavať vodu v prostredí, zachytávať prach, v lete poskytujú vzácny tieň.“

Čítajte tiež: Výrub stromov na Žilinskej je nateraz pingpong medzi úradmi

Vo februári tohto roku vydal Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy rozhodnutie o výrube piatich stromov na električkovej zastávke Žilinská. Preukázateľne v štyroch z piatich prípadov išlo o zdravé stromy. Jediným dôvodom bolo, že nespĺňali požiadavky kladené technickou normou na projektovanie zastávok.

Stromy sa nachádzajú v zadnej časti zastávky, kde bežne električky nezastavujú. Dopravný podnik Bratislava ešte v roku 2015 vydal príkaz, aby na zastávke zastavovala iba jedna električka.* „Cestujúci preto pri vystupovaní a nastupovaní so stromami do kontaktu neprídu,“* upresnil Feik.

Záchrana stromov

Iniciatívu za záchranu stromov podporili aj predseda samosprávneho kraja a bratislavský primátor. Bratislavský samosprávny kraj vo svojom liste hlavnému mestu uvádza, že „BSK netrval na výrube cestnej zelene a ponúkol hlavnému mestu dve riešenia problému bezpečnosti nástupiska zastávky.“ Jedným z nich je úprava nástupiska tak, že sa skráti pre jeden električkový vlak.

Primátor Ivo Nesrovnal vyzval Bratislavský samosprávny kraj, aby upustil od podmienky výrubu a trať Radlinského – Štefanovičova skolaudoval podľa platného povolenia vydaného jeho stavebným úradom.

Iniciatívu za záchranu stromov spustili občianski aktivisti a občianske združenia ako napríklad Cyklokoalícia, OZ Nádej pre Sad Janka Kráľa, miestny výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, internetový portál imhd.sk a ďalší.

Čítajte tiež: P. Frešo: Stromy na zastávke Žilinská rúbať netreba, mesto však musí zmeniť projekt

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM