Alexandra Húsková Rôzne Rôzne

Šport pri ostnatých plotoch : beh Devín - Bratislava má najdlhšiu tradíciu

Prvé ročníky behu mali len zopár desiatok bežcov, ale zato tisíce nadšených divákov. Po prvýkrát sa z Devína bežalo už v roku 1921. Beh nebol organizovaný každý rok, prekážkami bola vojna, ale aj železná opona, ktorá nedovoľovala pohyb ľudí v pohraničnom pásme.

Ilustračný obrázok k článku Šport pri ostnatých plotoch : beh Devín - Bratislava má najdlhšiu tradíciu
Zdroj: TASR

Národný beh Devín – Bratislava patrí medzi najstaršie atletické podujatia na Slovensku. Historicky prvý organizovaný beh sa konal 24. apríla v roku 1921. Pod hradnou skalou Devína vtedy na pretek nastúpilo 37 účastníkov. Počasie nebolo veľmi priaznivé, bežcov však počas behu podporovali tisíce Bratislavčanov.

„Už v Devíne prekvapil aktérov záujem verejnosti, ktorá venovala pretekom neobvyklý záujem po celej trati,“ uvádza spisovateľ a športovec Igor Machajdík. „Je skoro neuveriteľné, že vo vtedajšej 90-tisícovej Bratislave bolo na bežcov zvedavých vyše 15-tisíc ľudí,“ píše Igor Machajdík. Bežcov totiž v cieli na Hviezdoslavovom námestí čakali davy ľudí.

Zvláštnosťou behu je, že sa neevidujú traťové rekordy, nakoľko sa dĺžka trasy v priebehu desaťročí rôznila a aj v súčasnosti sa rok od roku mení. Jednoducho sa beží z Devína do Bratislavy.

Prvý výpadok zaznamenalo populárne atletické podujatie v roku 1928. Dôvod neuskutočnenia „z technických príčin“ bol pravdepodobne finančný. Druhá svetová vojna prerušila tradíciu až do roku 1948. Ďalšou dlhou, až 16-ročnou prestávkou, bolo obdobie medzi rokmi 1951 až 1967. Dôvodom bola „povinná ideologická izolácia“ pohraničného devínskeho pásma v 50. rokoch minulého storočia. Následne pokračovala podľa Igora Machajdíka aj organizátorskou apatiou. „Rok 1967 priniesol zmenu a iniciatívu z klubu TJ Rapid Bratislava i ďalších atletických nadšencov,“ uvádza Machajdík.

„Od roku 1971 sa história Národného behu Devín – Bratislava ani jediný raz neprerušila,“ informujú organizátori STARZ na svojej internetovej stránke.

Športové podujatie si získavalo svojich fanúšikov, v roku 1987 sa prihlásilo na štart dokonca až 4245 účastníkov.

Prečítajte si aj: Apríl bude bohatý na bežecké aktivity. Pozrite si prehľad organizovaných be­hov

Aká bola účasť v posledných rokoch?

Počet účastníkov posledné roky rapídne stúpal. V roku 2008 bolo 2 108 bežcov, v roku 2009 sa zúčastnilo 2 959 bežcov, v roku 2010 bežalo 3 905, v roku 2011 bežalo 5 176, v roku 2012 bežalo 5 270 bežcov, v roku 2013 dobehlo do cieľa 5 195 bežcov, roku 2014 dobehlo do cieľa 5556.

V minulom roku dobehlo do cieľa až 6151 bežcov, čo znamenalo rekordnú účasť za posledných 15 rokov. V tomto roku organizátori podujatia očakávajú účasť cca 6500 účastníkov.

„Radi by sme prijali do našej rodiny ešte viac milovníkov behu, ale nechceme nič robiť nasilu, podstatné je, aby sme uchovali ducha tohto podujatia, jeho tradície, aby sme mali v našej Bratislave jednu krásnu a úprimnú bežeckú udalosť,“ vyhlasujú organizátori.

Prioritou podujatia podľa STARZ-u nie sú vrcholné výkony, ale popularizácia behu ako najprirodzenejšej športovej aktivity. „Čo nás, ako organizátorov, veľmi teší je to, že sa behu tradične zúčastňuje aj slovenská bežecká špička. Potešil by nás väčší záujem športujúcich detí, či už neorganizovaných, alebo zo športových tried a klubov,“.

Prečítajte si aj: Národný beh Devín-Bratislava sa blíži, kde v hlavnom meste nájdete najlepšie miesta na tréning?

Historické fotografie: beh Devín - Bratislava
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM