KAW Rôzne Správy

Špina a smradľavé špaky: Na niektorých zastávkach MHD to vyzerá hrozne

Cigareta je pre fajčiarov často nadovšetko. Musia si zapáliť aj na zastávke MHD, bez ohľadu na to, či je v dosahu smetný kôš.

Ilustračný obrázok k článku Špina a smradľavé špaky: Na niektorých zastávkach MHD to vyzerá hrozne
4
Galéria

Bezohľadnosť a arogancia niektorých fajčiarov je už neúnosná. Myslí si to aj obyvateľ Karlovej Vsi, ktorý nafotil odtokový kanál plný ohorkov na zastávke Borská.

Cigaretka nadovšetko?

„Toto je už o nás obyvateľoch a občanoch a o neschopnosti odolať nutkaniu na cigaretu v relatívnom závetrí,“ hodnotí Radovan nevhodné počínanie fajčiarov na sociálnej sieti.

Každý fajčiar dôverne pozná „privolávaciu“ cigaretku. Keď si zapálite, do minúty vraj príde váš autobus. Odporúčame však toto pravidlo skúšať čo najďalej od zastávky. Podľa litery zákona totiž môžete fajčiť až viac ako štyri metre od nástupišťa, inak vám hrozí mastná pokuta.

Podľa zákona o ochrane nefajčiarov je zakázané fajčiť na nástupištiach, zastávkach MHD a to až do vzdialenosti štyri metre od vymedzenej plochy nástupíšť. „Kto tento zákaz poruší, dopúšťa sa priestupku, za ktorý môže mestská polícia uložiť blokovú pokutu do výšky 33 eur,“ informovala Bratislava24 mestská polícia.

Šikovné riešenie

Riešenie je pritom jednoduché. S neporiadnymi fajčiarmi si poradili v Lamači aj pri trhovisku Miletičova. Pribudli tam "popolníky“, ktoré ľudí vyzývajú „zahlasovať“ do nádoby a nehodiť ohorok z cigarety na zem. Experiment je založený na princípe postrčenia, ktorý ľudí motivujete cez malé formy pozitívnych a nepriamych podnetov k zmene správania.

Mohlo by vás zaujímať

"Popolníky" na Miletičke a v Lamači
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM