KAW Správy Samospráva

Plošné testovanie: Vo Vrakuni už majú s odbernými miestami jasno, Petržalka čaká na víkend

Viaceré z dočasných testovacích miest budú v prevádzke už od štvrtka (21. 1.), ak štát dovtedy dodá testy.

Ilustračný obrázok k článku Plošné testovanie: Vo Vrakuni už majú s odbernými miestami jasno, Petržalka čaká na víkend
38
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Väčšina bratislavských mestských častí zatiaľ nezverejnila zoznam nových miest, kde sa bude testovať. Neplatí to o Vrakuni, kde už presne vedia, ktorí obyvatelia majú kam smerovať svoje kroky, aby sa otestovali.

Všetko je pripravené

„Do 24 hodín sa nám podarilo pripraviť celú Vrakuňu na testovanie. Už len štát musí dodať, čo sľúbil. My sme pripravení,“ oznámil starosta Vrakune Martin Kuruc, ktorý na webe Vrakune zverejnil zoznam testovacích miest. Tie by mali fungovať už od štvrtka 21. 1., ak štát dodá testy.

Vo Vrakuni vzniknú odberové miesta najmä na základných školách – Žitavskej 1, Rajčianskej 3 a Železničnej 14. V ZOZNAME nájdu obyvatelia mestskej časti svoju ulicu a podľa miesta bydliska sa potom vyberú na konkrétne miesto.

Odberné miesta budú vo Vrakuni postupne otvárať od štvrtka 21. 1. až do nedele 24. 1.

Testovať sa bude aj na Miestnom úrade Bratislava-Vrakuňa na Šíravskej 7, pričom pôjde o EXTERIÉROVÉ odberné miesto pre všetkých obyvateľov Mestskej časti Bratislava-Vrakuňa. Odberové miesto bude aj na Miestnom úrade Bratislava-Vrakuňa na Poľnohospodárskej 27 B.

Záujem bude určite aj o testovacie miesta, kde sa môže zastaviť každý Bratislavčan (nielen obyvateľ Vrakune). Takéto mobilné odberové miesta vzniknú na parkovisku cintorína Vrakuňa a na konečnej trolejbusov Čiližská.

V Petržalke cez víkend

Petržalka chce skríning sústrediť najmä na 22. až 24. januára. Počtom obyvateľov najväčšia bratislavská mestská časť aktuálne hľadá dostatočný počet zdravotníkov a dobrovoľníkov. Odberné miesta vzniknú na petržalských základných školách a tiež na Ekonomickej Univerzite. Mestská časť plánuje spustiť aj prevádzku nového stáleho mobilného odberného miesta na Hrobákovej ulici.

V prípade spustenia prevádzky bude mobilné odberné miesto na Hrobákovej otvorené pre obyvateľov 8 hodín denne v termíne od 20. januára do 31. marca 2021.

„Čo sa týka Petržalky, tak určite počas soboty, nedele a v prípade aj ďalších dní do 27. 1. budete mať dosť možností, kde sa otestovať. Len nechoďte prosím v sobotu skoro ráno a sledujte napríklad FB, kde budú priebežné informácie o tam, kde je koľko ľudí a kde sa koľko čaká. Ak všetko dobre dopadne, verím, že sa v Petržalke naozaj nebude vôbec dlho čakať a na viacerých miestach sa budete vedieť objednať aj na konkrétny čas,“ uviedol starosta Petržalky Ján Hrčka na sociálnej sieti.

Ružinov chystá 60 testovacích miest

Starosta Ružinova Martin Chren vyzval ľudí, aby nepodliehali panike a netlačili sa už v týchto dňoch v rade na pár funkčných testovacích miestach. Ako podotkol, počas najbližšieho víkendu sa len v Ružinove plánuje otvoriť vyše 60 testovacích mi­est.

Ako povedal včera (18. 1.) primátor Bratislavy Matúš Vallo, viaceré z dočasných testovacích miest budú v hlavnom meste v prevádzke už od štvrtka (21. 1.), ak štát dovtedy dodá testy.

Viac o plošnom testovaní v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM