Rôzne Správy

ŠOKUJÚCE zistenie: Na internete je stále dostupný manifest strelca, ktorý ZABÍJAL pred Teplárňou

Zimomriavky hrôzy vyvoláva fakt, že ešte aj teraz, takmer päť mesiacov po útoku, sa dostávajú na svetlo sveta strašné "pozostatky" činu.

Ilustračný obrázok k článku ŠOKUJÚCE zistenie: Na internete je stále dostupný manifest strelca, ktorý ZABÍJAL pred Teplárňou
26
Galéria

Celé Slovensko si s hrôzou spomína na strašný večer, kedy boli na Zámockej ulici v Bratislave zavraždení dvaja mladí muži a postrelená čašníčka Radka. Zimomriavky hrôzy vyvoláva fakt, že ešte aj teraz, takmer päť mesiacov po teroristickom útoku, sa vyplavujú na svetlo sveta strašné „pozostatky“ činu.

Manifest strelca

Začiatkom tohto týždňa našli pracovníci analytického odboru Rady pre mediálne služby (RpMS) ďalšie voľne prístupné úložisko, na ktorom je dostupný manifest strelca útoku.

K jeho odstraňovaniu a zamedzeniu šírenia môže podľa RpMS pomôcť Akt o digitálnych službách. Informovala o tom vedúca komunikačného odboru RpMS Lucia Michelčíková.

Okamžite konali

RpMS začala vo veci nových úložísk nelegálneho obsahu konať v spolupráci so zahraničnými partnermi okamžite po ich objavení. No účinné a systémové riešenie zamedzenia šíreniu teroristického obsahu môže priniesť len rýchla a efektívna implementácia Aktu o digitálnych službách, o ktorom sa v týchto dňoch intenzívne diskutuje v celej Európskej únii,“ vysvetlil riaditeľ RpMS Martin Dorociak.

Na Slovensku práve vrcholia rokovania o určení koordinátora digitálnych služieb, do ktorého právomocí by malo patriť aj vymáhanie pravidiel na odstraňovanie nelegálneho obsahu v online prostredí. RpMS považuje podľa Dorociaka skoré určenie koordinátora a implementáciu tohto európskeho nariadenia „za kľúčové pre boj proti nelegálnemu a teroristickému obsahu na internete“.

Šírenie nelegálneho obsahu

Pretrvávajúca prítomnosť manifestu na online platformách jasne potvrdzuje, aká dôležitá je v snahách o zamedzenie šíreniu nelegálneho obsahu spolupráca platforiem. Tie by mali spoločne nastavovať jednotné indikátory na detekciu extrémistického a teroristického obsahu,“ uviedol vedúci analytického odboru RpMS Stanislav Matějka.

Poukázal, že práve rozdiely medzi prístupmi jednotlivých platforiem vedú k tomu, že sa takýto obsah šíri na internete ďalej aj napriek relatívne rýchlemu zásahu prvotnej platformy.

Nové trendy terorizmu

Upozornil, že protiteroristické politiky analyzovaných platforiem sa až príliš často zameriavajú na boj proti teroristickým skupinám, no neodrážajú nové trendy terorizmu a radikalizácie.

Preto pracovníci analytického odboru RpMS spolu so zástupcami iniciatívy Reset, ktorá sa venuje vplyvu technológií na demokraciu, navrhli platformám vývoj novej metodológie posudzovania extrémistického a teroristického obsahu založenej na expertnej znalosti sociálneho kontextu každej krajiny.

Mohlo by vás zaujímať

Streľba na Zámockej ulici v Bratislave
26
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM