Samospráva

Problém menom mestské ubytovne: Bratislava potrebuje riešenie pre sociálne bývanie

Po rýchlom audite mesto konštatuje, že zariadeniam zjavne nebola dlhé roky venovaná dostatočná pozornosť a podmienky ubytovania v nich nezodpovedajú štandardom.

Ilustračný obrázok k článku Problém menom mestské ubytovne: Bratislava potrebuje riešenie pre sociálne bývanie
Zdroj: Kresťania v meste

Bratislava musí riešiť problém s dostupnosťou bývania pre ohrozené skupiny obyvateľov. Jednou z možností, ktoré mesto poskytuje sú mestské ubytovne.

Zlé podmienky na bývanie

„Po rýchlom audite však musíme konštatovať, že týmto zariadeniam zjavne nebola dlhé roky venovaná dostatočná pozornosť a podmienky ubytovania v nich nezodpovedajú štandardom. Čo možno najrýchlejšie východisko zo situácie hľadá nový tím na magistráte,“ informoval Bratislava24 hovorca Hlavného mesta SR Bratislava Peter Bubla

Analýzou nedostupnosti bývania v Bratislave a identifikáciou najvypuklejších problémov sa na magistráte zaoberá nový tím. Jedným z problémov, na ktorý narazili hneď na začiatku, je stav ubytovní, ktoré prevádzkuje hlavné mesto. Bratislava je v súčasnosti zriaďovateľom 2 účelových zariadení poskytujúcich prechodné ubytovanie, a to ubytovňa Fortuna v Dúbravke (na fotografii) a ubytovňa Kopčany v Petržalke.

Kapacita oboch je cca 580 osôb. „Obe zariadenia zároveň evidujú množstvo žiadostí, ktorým nevedia v súčasnosti vyhovieť. Ak by sme prirátali žiadosti o nájomné byty v správe magistrátu a žiadosti o nájomné byty v mestských častiach, hovoríme o tisíckach ľudí, ktorým dnes nevieme poskytnúť bývanie,“ vysvetľuje Bubla.

Dôvodom sú, samozrejme, najmä chýbajúce kapacity, ale rovnako aj stav tých existujúcich. Napríklad podmienky ubytovania v dúbravskej Fortune nezodpovedajú štandardom a už vôbec nie potrebám rodín, ktoré tam žijú. „Tento stav považujeme za neprípustný. Aj v spolupráci s našim odborným tímom robíme na rýchlych opatreniach, ktoré povedú k základným zlepšeniam v kvalite života ubytovaných obyvateľov,“ pokračuje Bubla.

Mestské ubytovne

Magistrát v súčasnosti pripravujeme rekonštrukciu prvých asi desiatich bytov, ktoré sú majetkom mesta. V súčasnosti sú neobývateľné. Avšak už na jar by mohli slúžiť najohrozenejším skupinám obyvateľov.

„Na projekte plánujeme spolupracovať aj s mimovládnymi organizáciami, ktorých úlohou by mala byť sociálna podpora nájomníkov. Zároveň ešte v tomto roku chceme pripraviť minimálne dva krízové byty, ktoré budú obývateľné do „hodiny” od krízy obyvateľa/ov (požiar, životná udalosť a pod.),“ doplnil Bubla.

Hlavné mesto rieši aj tému mestských ubytovní s cieľom poskytnúť rodinám ozajstné bývanie v štandardných bytoch. Pri tejto téme sa otvára aj problematika nedostupného bývania pre veľkú časť Bratislavčanov a Bratislavčaniek. V rámci okolitých hlavných miest má Bratislava najmenej rozvinutý koncept nájomného bývania.

Pribudnú desiatky bytov

Zatiaľ čo v susednej Viedni spadá do kategórie mestského nájomného bývania až 60% z celkového počtu bytov, v Bratislave je to len 0,2% bytov. Identifikáciu možností pre zriadenie nových nájomných bytov mesta má pod palcom pracovná skupina pod vedením námestníčky primátora Lucie Štasselovej.

„Už počas najbližšieho roka by mohli pribudnúť prvé desiatky bytov a veríme, že ďalšie stovky pribudnú v rámci najbližších rokov ešte počas tohto funkčného obdobia. O funkčnom meste vypovedá aj to, akým spôsobom sa dokáže mesto postarať o ľudí v núdzi a o sociálne slabších. My na takomto meste pracujeme,“ uzatvára Bubla.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM