Správy

Sochy na Primaciálnom paláci sú v zlom stave

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal nariadil kontrolu sôch, ktoré zdobia strechu Primaciálneho paláca. Tá preukázala, že sochy sú v katastrofálnom stave a potrebujú rekonštrukciu.

Ilustračný obrázok k článku Sochy na Primaciálnom paláci sú v zlom stave
Zdroj: Dnes24.sk

Sochy na streche Primaciálneho paláca v Bratislave sú v katastrofálnom stave. Tvrdí to primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, ktorý v paláci sídli. Podľa neho sú sochy rozpadnuté.

„Každé ráno, keď idem do práce, sa na to dívam a bojím sa, že sa niečo stane. Nariadil som preto kontrolu a tá ukázala katastrofálny stav,“ priblížil primátor.

Sochy skontrolovali odborníci i zamestnanec magistrátu. Podľa Nesrovnala ide o ďalšiu historickú pamiatku, o ktorú sa nikto nestaral. Mesto ju teraz chce zachrániť. „Budeme hľadať financie na to, aby sa tie sochy opravili a nikomu sa nič nestalo,“ podotkol.

Rekonštrukcia dlažby

V Primaciálnom paláci momentálne prebieha rekonštrukcia drevenej dlažby v časti vestibulu. Taktiež sa do konca júna revitalizuje známa fontána svätého Juraja, ktorá sa nachádza na nádvorí paláca.

Strechu Primaciálneho paláca v Bratislave zdobia podľa webovej stránky hlavného mesta alegorické sochy a tiež ozdobné vázy. Na vrchole tympanónu je kardinálsky erb Jozefa Batthyányiho, prvého obyvateľa paláca.

Budovu zdobí model jeho železného klobúka, ktorý váži 150 kilogramov. Alegorické sochy pozdĺž línie strechy vyjadrujú kardinálove ľudské vlastnosti a dosiahnuté hodnosti.

Čítajte aj: Sochu sv. Floriána presťahujú do ateliéru

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM