Kultúra

Sochu sv. Floriána presťahujú do ateliéru

Národnú kultúrnu pamiatku sochu sv. Floriána v bratislavskej Vajnoroch na Roľníckej ulici dočasne prevezú do ateliéru. Dôvodom je odborné reštaurovanie sochy aj s podstavcom.

Ilustračný obrázok k článku Sochu sv. Floriána presťahujú do ateliéru
Zdroj: TASR

„V prvom kroku bude socha aj s architektúrou odborne rozobratá a 16. mája prevezená do ateliéru,“ informuje vajnorská samospráva na svojom webe.

Schod a sokel podstavca je momentálne pod úrovňou terénu, ktorý sa postupne od vzniku diela zvýšil o zhruba 40 centimetrov. Celé dielo je preto potrebné demontovať, zhotoviť nový základ a znovu osadiť sochu s architektúrou na úroveň dnešného terénu.

„Počas realizácie železobetónového základu bude v ateliéri prebiehať reštaurovanie celej pamiatky, ktoré bude spočívať v očistení povrchu pamiatky od nánosov depozitu a od machov a lišajníkov,“ spresnila mestská časť.

Odstránené budú aj všetky nevhodné i nepôvodné zásahy. Kamenná hmota diela bude spevnená a všetky chýbajúce časti a poškodenia budú odborne doplnené. „Celé dielo bude pretreté náterom vo farebnosti, ktorú schváli Krajský pamiatkový úrad, a dôkladne zakonzervované. Ukončenie reštaurovania sochy je naplánované do 20. augusta,“ informuje samospráva.

Pieskovcová socha sv. Floriána vo Vajnoroch, ktorá je 230 cm vysoká, je z roku 1832. Po stranách sú typické svätcove atribúty – zástava na žrdi a hasiace vedro, ktorým leje vodu do horiaceho komína domu.

Čítajte aj: Vrakuňa prenajme Zdravotné stredisko Bebravská

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM