Rôzne

Socha Márie Terézie je už hotová. O jej osadení sa zatiaľ nerozhodlo

Pomník Márie Terézie by mal skrášliť priestor pred hotelom Carlton. Či sa tak naozaj stane, závisí od rozhodnutia mestských poslancov.

Ilustračný obrázok k článku Socha Márie Terézie je už hotová. O jej osadení sa zatiaľ nerozhodlo
5
Galéria
Zdroj: Maroš Mačuha FB

O pomníku Márie Terézie sme vás naposledy informovali ešte v októbri minulého roku, kedy bolo bronzové súsošie tesne pred dokončením. Aktuálne je už hotové a čaká len na kladné stanovisko z mestského zastupiteľstva, aby sa mohlo konečne nasťahovať na Hviezdoslavovo námestie.

Čakanie na poslancov

Pomník Márie Terézie je iniciatíva Bratislavského okrášľovacieho spolku, ktorý chce týmto spôsobom vzdať poctu panovníčke, ktorá sa významnou mierou zaslúžila o rozvoj Bratislavy. Spočiatku plánovali odhaliť sochu ešte v roku 2017, kedy sme si pripomínali 300 rokov od narodenia Márie Terézie, ale tento zámer im nevyšiel.

Projekt musí totiž najprv schváliť mestské zastupiteľstvo, ktoré sa však k spomínanému bodu zasadnutia nedostalo v decembri a ani na poslednom rokovaní mestských poslancov v stredu 21. februára. Rozhodnutie o osadení pomníka Márie Terézie sa teda nateraz posúva.

Ak poslanci návrh schvália, súsošie budeme môcť obdivovať pred hotelom Carlton v centre mesta. Tento zámer schválila aj odborná komisia magistrátu. Naopak, kultúrna komisia Starého Mesta bola proti. Ako to celé s Máriou Teréziou nakoniec dopadne, sa dozvieme v blízkej budúcnosti.

Pomník Márie Terézie
5
Galéria
Zdroj: BOS
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM