Kultúra

Film Mária Terézia sľubuje výnimočný zážitok. Uvidíme ho počas vianočných sviatkov

Dvojdielna historická epopeja vznikla k 300. výročiu narodenia rakúskej cisárovnej, uhorskej a českej kráľovnej, panovníčky Rakúsko-Uhorskej monarchie.

Ilustračný obrázok k článku Film Mária Terézia sľubuje výnimočný zážitok. Uvidíme ho počas vianočných sviatkov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Projekt Mária Terézia – výsledok koprodukčnej spolupráce štyroch stredoeurópskych televízií prezentovali v pondelok (4.12.) na Bratislavskom hrade za účasti predstaviteľov českej ČT, maďarskej MTVA, rakúskej ORF a slovenskej RTVS. Dvojdielna historická epopeja vznikla k 300. výročiu narodenia rakúskej cisárovnej, uhorskej a českej kráľovnej, panovníčky Rakúsko-Uhorskej monarchie.

Nekopíruje históriu

Dva 100-minútové diely výpravného filmu o jednej z najvýznamnejších žien európskej histórie uvidia v premiére diváci na Slovensku počas vianočných sviatkov.

„Za posledných 30 rokov je to najväčší a najvýznamnejší koprodukčný projekt televíznej časti RTVS. Som veľmi rád, že je to projekt, ktorý hovorí o tom, že boli sme súčasťou veľkej ríše, ktorá má svoju významnú históriu a ktorá ovplyvnila vývin, význam a historické rozvíjanie sa štyroch krajín,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Film Mária Terézia podľa neho nechce byť presným a verným historickým záznamom: „Ale všetci televízni diváci, ktorí ho zhliadnu počas vianočných sviatkov, budú mať nezabudnuteľný zážitok a takýto zážitok z produkcie Slovenskej televízie, dovolím si tvrdiť, nemali uplynulých 20 rokov.“

Prípravy projektu trvali viac ako dva roky, posledná klapka padla v júni tohto roku po 46 filmovacích dňoch. „Na začiatku ma varovali, že to nebude jednoduché, keď herci budú hovoriť svojimi materinskými jazykmi, že to bude Babylon,“ zaspomínal si na nakrúcanie filmu v štyroch rôznych jazykoch režisér Robert Dornhelm.

V hlavnej úlohe Rakúšanka

Pod námet a scenár filmu o najznámejšej habsburskej panovníčke, ktorú v roku 1741 v Bratislave korunovali za uhorskú kráľovnú, sa podpísala česká autorka Mirka Zlatníková, hlavným kameramanom dobovej snímky bol Slovák Tomáš Juríček, kostýmy navrhol slovenský kostýmový výtvarník Ján Kocman.

V titulnej úlohe sa predstaví Rakúšanka Marie-Luise Stockinger, pre ktorú bolo zaujímavé zistenie, že Mária Terézia bola v mladosti dobrou herečkou.„Hrala rôzne typy rolí, Hofburg bol jedno veľké divadlo, kde ona bola režisérka i herečka v hlavnej úlohe,“ uviedla herečka, ktorá od absolvovania štúdia na prestížnej viedenskej škole Max Reinhardt Seminar v roku 2015 pôsobí v divadle Burgtheater vo Viedni.

Diváci sa môžu tešiť aj na slovenských hercov Táňu Pauhofovú, Zuzanu Mauréry, Alexandra Bártu, Milana Ondríka či Petru Polnišovú. Františka Štefana Lotrinského hrá Vojtěch Kotek.

Miniséria sa odvíja od dvoch zásadných okamihov v živote mladej panovníčky – príbeh detskej lásky a neskoršie manželstva s Františkom Štefanom Lotrinským a nástup na trón a získanie uhorskej koruny. Osudy cisárovnej, ktorá vládla viac ako 40 rokov, sú ukázané hlavne vo vzťahoch vnútri habsburskej rodiny – s matkou, sestrou a otcom – a s blízkymi spojencami panovníčky (Evžen Savojský, Filip Jozef Kinský, Fridrich Harrach).

Do koprodukcie Mária Terézia vstúpila RTVS s celkovým vkladom takmer milión eur. Výpravný projekt uvedie na obrazovkách 25. a 26. decembra.

Film o Márii Terézii
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM