han Kultúra

SND je v STRATE viac ako 600-tisíc eur: Reakcia vedenia? Sme na tom DOBRE!

Minuloročný hospodársky výsledok Slovenského národného divadla (SND) nie úplne vypovedá o finančnom zdraví inštitúcie.

Ilustračný obrázok k článku SND je v STRATE viac ako 600-tisíc eur: Reakcia vedenia? Sme na tom DOBRE!
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Záporný hospodársky výsledok 665.000 eur je účtovná strata, spôsobená napríklad bezhotovostnými operáciami, ako sú odpisy, poukázalo vedenie SND v stanovisku, ktoré TASR poskytla PR manažérka Jana Alexová.

„Vedenie SND preto opakovane zdôrazňuje, že SND je z pohľadu finančného hospodárenia zdravá inštitúcia a má vyrovnaný príjmový a výdavkový rozpočet. Ku dňu 31. decembra 2022 malo SND na účte disponibilnú sumu 3,99 milióna eur, ktoré previedlo do ďalšieho roka a v súlade s rozpočtovými pravidlami budú využité na bežné a prepotrebné kapitálové výdavky,“ uviedlo v stanovisku.

Odmieta, že by malo divadlo finančné problémy.

Stúpajú správne

SND skončilo vlani so stratou 665.000 eur. Celkové náklady v roku 2022 dosiahli 31,9 milióna eur, výnosy 31,2 milióna eur. Ako však na štvrtkovom (18. 5.) verejnom odpočte poukázal generálny riaditeľ Matej Drlička, všetky merateľné ukazovatele stúpajú správnym smerom.

Ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák záporný hospodársky výsledok zdôvodnil väčšími účtovnými odpismi a nákladmi, ktoré neboli rozpočtované. Menoval covidové kompenzácie, ale aj 12-percentnú infláciu, ktorá sa premietla do cien. Významnou položkou, s ktorou ekonomické vedenie národného divadla nerátalo, bolo podľa Bošňáka aj zvýšenie stravného pre zamestnancov.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM