Správy Samospráva

SMUTNÁ realita: Bratislavčania utečencom pomáhajú, HOTELY prosby o ubytovanie ODMIETLI

Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý je sklamaný. Bratislavčania s dobrým srdcom pomáhajú, ako sa len dá. V mnohých ubytovniach a hoteloch však neuspel.

Ilustračný obrázok k článku SMUTNÁ realita: Bratislavčania utečencom pomáhajú, HOTELY prosby o ubytovanie ODMIETLI
Zdroj: TASR/František Iván

Každý deň tisícky ľudí, ktorých z Ukrajiny vyhnala vojna, pýtajú, kam zložia hlavu na úteku. Po ich príchode do Bratislavy sa samosprávy snažia ich problém riešiť. K dispozícii sú kultúrne domy aj telocvične. To však kapacitne nestačí.

Na problém upozornil aj starosta Nového Mesta Rudolf Kusý, ktorý spolu so zamestnancami miestneho úradu hľadá ubytovanie najmä pre ukrajinské matky s deťmi. Obyvatelia sa snažia pomáhať, ako sa dá.

Utrápené rodiny ožijú

Tešíme sa z každej rodiny, ktorú vďaka vám môžeme umiestniť. A je doslova radosť, keď prepojíte ľudí, ktorí chcú pomôcť s nejakou utrápenou rodinou. Odrazu ožijú a vidíte, že sa cítia byt ľudskými bytosťami, o ktoré niekto stojí,“ píše Kusý na sociálnej sieti.

Jedna z obyvateliek Nového Mesta zobrala k sebe milú, tichučkú mamu s chlapčekom, ktorý pobehoval po chodbách úradu. „Boli si vybrať nejaké potraviny, oblečenie a hygienické potreby. Dnes skoro ráno mi píše kolegyňa, že máme ďalšie ubytovanie pre manželov lekárov s autistickým chlapčekom, ktorí nevedeli nájsť ubytovanie. Ponúkla sa suseda z novostavby na Sliačskej. Takýchto a podobných situácií zažívam veľa a som za ne vďačný,“ ďakuje ľuďom starosta.

Hotely nepomohli

Smutnú skúsenosť nadobudli v Novom Meste po obtelefonovaní ubytovní a hotelov. Dúfali, že im pomôžu ubytovať aspoň pár ľudí.

„Obtelefonovali sme snáď všetky s prosbou o pomoc. S výnimkou Ubytovne Zvárač, ktorá si k sebe zobrala najprv 12, potom 20 a nakoniec 40 ľudí, nepomohol nikto…,“ konštatuje Kusý a zároveň si myslí, že by mal v tejto neľahkej situácii zasiahnuť štát.

„Možno budem zlý, ale je čas, aby do toho vstúpil štát a namiesto požiadaviek na otvorenie školských telocviční pre utečencov vyhlásil hospodársku mobilizáciu. Považujem za normálne ubytovať ľudí v zariadeniach na to určených, teda v hoteloch a ubytovniach, ktoré sú poloprázdne a telocvične, či domy kultúry využiť až ako krajné riešenie,“ dodáva Rudolf Kusý na záver.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM