Tomáš Stupavský Rôzne

Slovensko má od Rakúska prevziať 500 migrantov. Štát sa o nich postará

Slovensko by malo prevziať od Rakúska starostlivosť o 500 migrantov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v preplnenom zariadení južne od Viedne. O pripravovanej bilaterálnej dohode dnes informovala agentúra APA s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu rakúskeho ministerstva vnútra Hermanna Muhra.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko má od Rakúska prevziať 500 migrantov. Štát sa o nich postará
Zdroj: TASR

Podľa rakúskej vlády sa rokovania so Slovenskom o spolupráci pri starostlivosti o migrantov začali už dávnejšie, ku konkrétnemu výsledku však strany dospeli v stredu (8.7.) večer pri telefonáte rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej so slovenským rezortným kolegom Robertom Kaliňákom.

Podrobnosti dohody, ktorá má byť podpísaná v najbližších dňoch, chcú obaja zverejniť až po dnešnom „koordinačnom“ stretnutí v rámci neformálneho zasadnutia ministrov vnútra EÚ v Luxemburgu, zameraného na otázku prerozdeľovania migrantov medzi jednotlivými štátmi, uviedla APA.

Podľa rakúskej agentúry je isté, že predmetom spolupráce so Slovenskom bude len samotná starostlivosť o migrantov z tábora v meste Traiskirchen. Azylové konanie budú v ich prípade naďalej viesť rakúske úrady.

Prvých 50 migrantov presunú na Slovensko ešte v júli, ďalších 200 má nasledovať v auguste a zvyšných 250 v septembri. Zatiaľ nie je známe, ktorá strana bude pokrývať náklady na starostlivosť, podľa Muhra však Slovensko za výpomoc nedostane žiadne protislužby.

Rakúske ministerstvo vnútra označuje presun migrantov za pilotný projekt, pričom ráta s rozšírením jeho trvania na dva roky. „Je to malý krok, ale výrazný signál solidarity,“ cituje APA ministerku Miklovú-Leitnerovú.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Ľudia si neuvedomujú rozdiel medzi utečencom a migrantom, preto nesúhlasia s imigračnou politikou EÚ, tvrdí mimovládka

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM