Rôzne

Slovenská technická univerzita postupne obnovuje svoje vysokoškolské internáty

Fakulta v súčasnosti poskytuje študentom ubytovanie už prevažne v novozrekonštruovaných internátoch s rýchlym pripojením na internet.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská technická univerzita postupne obnovuje svoje vysokoškolské internáty
Zdroj: STU BA

Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave postupne obnovuje svoje vysokoškolské internáty. Po rekonštrukcii internátu Mladá garda STU obnovila aj Študentský domov (ŠD) Jura Hronca a na rade je ŠD Mladosť v Mlynskej doline.

Vynovená Mladá garda

Internát Mladá garda je v súčasnosti kompletne zrekonštruovaný. „Na STU sme presvedčení o potrebe investovať do kultúry bývania vysokoškolákov. Preto nečakáme na kroky vlády a investujeme do obnovy internátov z vlastných prostriedkov. Ide to síce pomalšie, keďže financií je málo, ale efekt je vidieť. STU dnes poskytuje študentom ubytovanie už prevažne v novozrekonštru­ovaných internátoch s rýchlym pripojením na internet,“ uviedol rektor STU Robert Redhammer.

Zároveň doplnil, že v okolitých krajinách vlády podporujú rozvoj univerzít a tie potom modernými priestormi lákajú k sebe študovať aj Slovákov. „V podstate si tak riešia dlhodobý problém s demografickým poklesom vo vlastnej krajine na úkor Slovenska,“ poznamenal Redhammer.

Internát Mladá garda stavali študenti podobne ako viaceré vtedajšie stavby mládeže. V máji 1953 prijala vláda rozhodnutie postaviť v Bratislave internát, pričom architekt Emil Belluš mal dva týždne na prípravu projektu. „V lete začalo na stavbe pracovať 690 brigádnikov, študentov a učiteľov, a koncom roka 1953 sa do prvého bloku sťahovali obyvatelia,“ priblížila manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová. Internát kompletne odovzdali do užívania v roku 1955 pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva.

Nové strechy a fasády

Po rekonštrukcii má internát nové fasády a strechy na všetkých blokoch. Vzhľadom na výtvarné motívy na fasádach rekonštrukcia prebiehala pod dohľadom odborníkov. „Nová je jedáleň a kuchyňa a obnovujú sa študentské izby. Vzhľadom na zvýšený štandard klesla kapacita na 1373 ubytovaných. Pribudli totiž jednoposteľové izby,“ vysvetlila Settey Hajdúchová. Obnova prebiehala osem rokov, do rekonštrukcie šlo ročne 400-tisíc až 500-tisíc eur.

Rekonštrukcia Mladosti

STU okrem Mladej gardy zrekonštruovala i ŠD Jura Hronca. Na tomto objekte sa zateplila fasáda, vynovené sú izby vrátane sociálnych zariadení, pribudol nový nábytok, okná i nová jedáleň a kuchyňa.

Univerzita začala aj s rekonštrukciou ŠD Mladosť v Mlynskej doline. „Obnovená je kompletne ubytovacia časť jedného zo štyroch blokov, v súčasnosti pokračujú práce na druhom bloku. Celková suma rekonštrukcie ŠD Mladosť je 20 miliónov eur,“ uzavrela Settey Hajdúchová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM