Aktualizované KAW Rôzne Správy

SLONY pri ceste v Dunajskej Lužnej: Atrakcia, ktorá rozhodne nie je v poriadku, sa po roku vrátila

V obci kúsok za Bratislavou funguje bizarná atrakcia, ktorá možno pár ľudí poteší. Ochrancovia zvierat však majú na vec opačný názor.

Ilustračný obrázok k článku SLONY pri ceste v Dunajskej Lužnej: Atrakcia, ktorá rozhodne nie je v poriadku, sa po roku vrátila
Zdroj: Facebook.com/Dunajská Lužná

Ak ste v týchto dňoch prechádzali Dunajskou Lužnou, možno ste aj vy zbadali slony, ktoré sa pohybujú hneď vedľa hlavnej cesty. Na zvieracom obrovi sa záujemcovia už minulý rok na tom istom mieste mohli aj odfotografovať. Bratislava24 na túto atrakciu upozornila v septembri 2020. A hoci sa nielen nám a Slobode zvierat nepozdával tento spôsob zarábania majiteľov slonov, atrakcia je späť.

Nie je to v poriadku

Slony môžu síce potešiť zopár detí či dospelých, atrakcia však nie je v súlade so zákonom.

Sloboda zvierat pripomína, že zákaz výcviku a verejného vystupovania platí na Slovensku od 1.11. 2019. Zákon hovorí jasnou rečou o tom, že „používať zvieratá ako sú divo žijúci zástupcovia radu Šelmy, radu Primáty a tiež zástupcovia čeľadí slonovité, delfínovité, hrochovité, žirafovité a nosorožcovité na výcvik a na verejné vystupovanie, t.j. jednorazové alebo opakované predvádzanie verejnosti, je zakázané.“

Tento zákon platí pre všetky verejné aktivity, nie len pre cirkusy. „Preto, ak vidíte akékoľvek využívanie zvierat zo zoznamu na výcvik či zábavu (okrem komentovaného kŕmenia v oficiálnej zoo), okamžite kontaktujte príslušný regionálny úrad veterinárnej a potravinovej správy (RVPS),“: zdôrazňuje Sloboda zvierat.

Bez povolenia obce

Obec Dunajská Lužná atrakciu so slonmi nepovolila. Informoval o tom starosta obce Štefan Jurčík na sociálnej sieti. „Tak ako v roku 2020, tak ani v roku 2021 obec nevydala žiadne povolenie ani na pobyt či prehliadku slonov, ani nedala do prenájmu obecný pozemok, ani nedala súhlas na reklamne pútače. Tie už po druhý krát z obecných zariadení obec odstraňuje,“ uviedol Jurčík.

Bratislava24 oslovila aj RVPS zo Senca. Tá povolenie na prevádzku tzv. Zooparku v Dunajskej Lužnej neudelila.

Viac o zvieratách v Bratislave a okolí

Ľutujú slony

Ľudia z faktu, že v obci sa „pasú“ slony, nie sú nadšení a zvieratá väčšinou ľutujú. „Pobyt pri frekventovanej ceste im rozhodne na dobrom psychickom stave neprospieva. Slony sú veľmi citlivé zvieratá. Nehovoriac o tom, že keď už to nebudú vedieť vydržať a vezmú si do hlavy, že idú na cestu, tak ich máločo zastaví a dopravná nehoda je na svete,“ píše na sociálnej sieti Dominika.

„Toto je pre mňa neakceptovateľné týranie zvierat. Absolútne som nevidel žiadny prístrešok pre slony a vôbec toto musí obec veľmi rýchlo ukončiť. Prioritou samospráv má byť aj ochrana zvierat. Veď predsa ide o živé tvory. Pre mňa je to nepochopiteľné. Treba takéto pokusy o atrakciu zastaviť,“ pridáva svoj názor Peter.

Bratislava bude naďalej prípad s nevhodnou atrakciou sledovať.

Stalo sa v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM