Aktualizované Eva Sládková Rôzne Správy

Školy na Vazovovej sa zatiaľ nespoja. Ohrozí to kvalitu vzdelávania?

"Sobáš" Základnej školy Vazovova a Gymnázia Jána Papánka sa nateraz odkladá. Projektom sa malo zaoberať Miestne zastupiteľstvo na budúci týždeň, no nestane sa tak.

Ilustračný obrázok k článku Školy na Vazovovej sa zatiaľ nespoja. Ohrozí to kvalitu vzdelávania?
Zdroj: TASR

Základné školy patria pod mieste samosprávy a stredné pod kraje. Tak je to všade na Slovensku. Obe školy na „Vazovke“ sídlia v jednej budove a samospráva už dlho uvažovala o tom, že ich spojí. Dôvody mali byť nielen ekonomické.

Benefity

„Spájanie je symbolom pozitívnej energie. Spojenie dvoch škôl, ktoré sídlia v jednej budove a na jednom dvore má logický dôvod. Prináša skvalitnenie vzdelávania, základná škola sa stáva organickou súčasťou gymnázia, čo dáva vzdelávaniu dobrý smer a cieľ. Veľkou výhodou sú aj ekonomické benefity, zdieľanie pedagógov, jednoduchšia administratíva a výhodnejšie a centrálne obstarávané technické činnosti,“ vraví starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

K argumentom za spojenie možno pridať aj správu organizácie INEKO, podľa ktorej má úroveň vzdelávania na škole v posledných rokoch klesajúcu tendenciu. Riaditeľ školy ale vysvetľuje, že je to aj preto, lebo zo školy v posledných rokoch odchádzajú žiaci z piateho ročníka do osemročných gymnázií.

„Spojenie škôl prinášalo okrem mnohých benefitov pre učiteľov v a žiakov aj jeden podstatný aspekt: vytváralo jednu novú prvácku triedu každý rok navyše. Jeho súčasťou bola aj potrebná rekonštrukcia školského dvora. Prvácka trieda nám teraz môže chýbať, preto bol záujem otvárať spojenú školu už teraz v septembri,“ doplnila starostka.

Málo informácií?

Miestni poslanci sa ešte koncom minulého roka k téme postavili kladne. Na novembrovom zasadnutí zastupiteľstva odsúhlasili zámer spojenia škôl, no s tým, že chcú k projektu viac informácií. „My nie sme ani teraz a priori proti, ale tých požadovaných dostatok informácií stále nemáme. Len z médií sme sa dozvedeli, že už na budúci týždeň máme hlasovať o takejto dôležitej téme,“ vysvetľuje miestny poslanec Martin Gajdoš. Dodáva, že potrebujú riadne analýzy a dopadové štúdie, ktoré jasne povedia, či je tento projekt naozaj výhodný.

"Očakávaná analýza potom musí byť prerokovaná nielen s poslancami aj s rodičmi a pedagogickým a nepedagogickým personálom, dodáva Martin Gajdoš.

„Kto bude platiť plánovanú rekonštrukciu budovy školy? My alebo Bratislavský samosprávny kraj? Ak sa školy vzdáme a mali by sme financovať jej opravu, nebolo by to v poriadku. Ako bude v novej spojenej škole zabezpečené inkluzívne vzdelávania? Otázok je stále viac ako odpovedí,“ dodáva ďalšia poslankyňa Dana Kleinert.

Odklad

Tento týždeň sa stretla aj Rada školy, ktorá tiež spojenie nateraz zamietla. Jej členovia vravia, že pol roka čakali na informácie a keďže ich nemajú, nemôžu projekt odobriť. „Rodičovská aj odborná pedagogická verejnosť je málo informovaná o výhodách a nevýhodách spojenia, kladoch a záporoch spojenia a preto ani Rada školy nevie zaujať stanovisko k tejto téme,“ vyplýva zo zápisnice.

Projekt skomplikovala aj pandemická situácia. Starostka Starého Mesta teda tento bod z budúcotýždňového rokovania napokon stiahla. Projekt si bude musieť počkať. Objavujú sa aj úvahy, že to bude cítiť na úrovni vzdelávania, no zástupcovia samosprávy trvajú na tom, že je to i tak lepšie, ako „šiť ho horúcou ihlou“.

„Projekt bol pripravený ešte pred vypuknutím pandémie. Pandémia život spomalila, ale nezastavila. Spojená škola Vazovova bude pre školstvo veľkým prínosom a posunie ho na vyššiu úroveň – čo vnímajú aj pedagógovia a rodičia, ktorí mali možnosť sa k tomu vyjadriť a v prípravnej fáze sme na ich názory aj prihliadali. Určite sa k nemu vrátime čo najskôr po upokojení pandemickej situácie,“ uzatvára starostka Zuzana Aufrichtová.

Budúci školský rok teda školy určite začnú ako samostatné jednotky. Prípadné spojenie prichádza do úvahy až o rok.

Vyjadrenie starostky Starého Mesta si môžete pozrieť vo videu.

Zdroj: Zuzana Aufrichtová FB
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM